Līva Alksne: Sallija Grīna "Tumšā puse" (pirmās 2 daļas)

2014-03-06

Izdevējs sola, ka grāmata ir kļuvusi par pasaules mēroga sensāciju vēl pirms iznākšanas. Arī Latvijas grāmatu blogeriem ir bijusi iespēja ieskatīties darbā vēl pirms iznākšanas. Tauta, fanfaras - Sallija Grīna "Tumšā puse"! Pirmās 152 lappuses izlasīju visnotaļ naski un "prasās pēc vēl".

Intriģējošs ir pats darba sākums - kāds sēž būrī un mēģina aizbēgt no raganas. Apzināti nelasīju anotāciju pirms sāku lasīt fragmentu. Tamdēļ sākumā domāju, ka ragana domāts kā lamuvārds, nevis piederība noteiktai personu grupai. Man izsniegtajā fragmentā uzzinu, kā šis kāds iekļuvis būrī. Starp citu Baltijas Grāmatu svētkos būrī bija ielikta pati grāmata un iespundēta arī izdevniecības redaktore Bārbala Simsone.


Galvenie elementu: burvji, segregācija, likumi un kārtība, kas ir tepat līdzās mums, tukšasiņiem. Melnie pret baltajiem vai baltie pret melnajiem. Nedaudz atgādina Harija Potera piedzīvojumus ar labajiem un ļaunajiem burvjiem un vienu visgalvenāko ļauno burvi, kas izrādās galvenā varoņa tēvs. Savukārt būrī iespundētais galvenais varonis Neitans nav ne baltais, ne melnais burvis - ko lai dara ar viņu, ja melno siznīcina, bet baltos tādējādi it kā aizsargā? Visādi citādi sižets pagaidām nav šķetināms, paredzams vai salīdzināms ar ko jau iepriekš lasītu.

Jāgaida 20.marts, kad grāmata būs pieejama pārdošanā un tad arī es varēšu ieskatīties, kas tad notiek tālāk. Pagaidām aizdomājos - ja baltie burvji apkaro melnos, nogalina pēc mēnesi ilgas spīdzināšanas, kurš tad galu gala ir tas ļaunais? Varbūt grāmatas beigās viss labais un ļaunais tiks apgriezts kājām gaisā?

P.S. Īpašas gaviles triloģiju mīļotāju vidū - arī šī būs triloģija un "Tumšā puse" ir tikai sākums.

Līva Alksne, lalksne.blogspot.com, 06.03.2014.