Marta Sondare: Sallija Grīna "Tumšā puse" (pirmās 2 daļas)

2014-03-04

Jau labu laiku gaisā virmo sensācijas vēsmas. Jā, tieši tā, runa iet par Sallijas Grīnas romānu “Tumšā puse”. Tas ir triloģijas pirmais romāns, kas visā pasaulē iznāks vienlaicīgi. Nezinu, kā tas ir iespējams, bet nu labi. Man, tāpat kā dažiem citiem grāmatu blogeriem, ir izdevība izlasīt pirmās 152 lappuses no jaunās sensācijas jauniešu literatūrā.

Stāsts norisinās mūsdienu Anglijā, kur, izrādās, pastāv burvju pasaule, kurus iedala baltajos un melnajos burvjos. Pašsaprotami, melnie ir tie bīstamākie, un tādi ir tikai 1,5. Neitans, kas ir šī romāna galvenais varonis, ir piedzimis mātei – baltasiņu raganai, bet tēvam – melnasiņu burvim. Ir arī burvju Padome, kas cenšas kontrolēt melnasiņu buvjus, un pasargāt baltasiņu. Katram burvim ir kādas spējas – vai nu neredzamība, vai spēja pārvērsties kādā citā ķermenī vai jebkas tāds. Arī Neitans savas spējas sāk atklāt.Bet tikai sāk, jo man domātais stāsts apraujas tik pat ātri, cik sākts.

Romāns izskatās gana labs. Lai gan tās daudzās anotācijas un slavinošās atsauksmes no Goodreads lasītājiem grāmatas pirmajā lapā bija nedaudz mulsinošas un šķību acu skatienu izraisošas, tomēr, kad sāku lasīt, tā lieta aizgāja. Mulsinoša arī likās otrās personas lietojums romāna sākumā, bet tas bija domāts, lai iejustos, vēlāk jau bija pirmā persona. Neitans ir tipisks pusaudzis – gari aprakstos neizplūst, un arī filozofijas fans nav, kas jau ir labi. Arī grāmatas vāks šķiet atbilstošs stāstam – nedaudz baiss, noslēpumains utt. Stāsts gan brīžiem atgādina kādreiz jau lasīto – brīžiem tas ir “Harijs Poters”, brīžiem “Citādie”, bet tomēr Sallija Grīna raksta tik labi, ka nākamo fantāzijas romānu varētu salīdzināt ar šo.

Šis noteikti ieies vēsturē. Un ne tikai ar to, ka sensācija ir sacelta krietni pirms grāmatas izdošanas.

Ar ļoti lielu nepacietību gaidu 20. martu, kad iznāks romāna pilnā versija ne tikai izredzētajiem, bet arī mirstīgajiem. :) Jā, ja labi pavēro Zvaigznes mājaslapu, tajā pašā datumā pirmie 3 pircēji šo grāmatu saņems bezmaksas, bet nākamie 20 – par puscenu. Noteikti ķeriet ciet – ir tā vērts!

Marta Sondare, kurpjukaste.wordpress.com, 04.03.2014.