Ilze Lipska: Sallija Grīna "Tumšā puse" (pirmās 2 daļas)

2014-03-04

Izdevniecība Zvaigzne ABC man piedāvāja iespēju ielūkoties Sallijas Grīnas darbā "Tumšā puse" pirms tā iznākšanas, un es nolēmu - kāpēc gan ne. Īpaši tamdēļ, ka viduvēju darbu šādi nereklamētu un neizdotu (izdevēji visā pasaulē to laidīs klajā vienlaikus 2014. gada martā– bet romāna izdošanas tiesības jau šobrīd ir pārdotas 43 valodās un tā ekranizācijas tiesības nosolījusi filmu kompānija Fox 2000. ), arī kādu laiku neesmu šī fantāzijas žanra grāmatas lasījusi, tāpēc jūtos svaiga kā gurķītis, un ir mazinājusies pirms pāris gadiem  iegūtā alerģija pret fantāzijas darbiem. Kā es to ieguvu, neprasiet, bet pēc Bada spēļu izlasīšanas visas pārdabisko būtņu grāmatas mani tiešām kaitināja un nespēju palasīt.

 Angļu rakstnieces Sallijas Grīnas (Sally Green) jauniešu romāns “Tumšā puse” (“Half Bad”) esot viens no tiem neparastajiem darbiem, kas kļūst par pasaules mēroga sensāciju vēl pirms oficiālās iznākšanas. Zvaigzne ABC - 20. martā pirmajiem 3 pircējiem romānu "Tumšā puse" dāvinās bez maksas, nākamajiem 20 pircējiem romāns par puscenu. Nu ko - ķeros klāt lasīšanai.

Aizrāvos tā, ka beidzu tikai 152. lpp (šķiet), kas mani bija pieejamas, klusībā lamājoties, ka īstenībā šis bija ļoti cietsirdīgs piedāvājums, jo noteikti izdevniecības darbinieki zināja, ka grāmata nav noliekama malā, kamēr tā nav izlasīta. Protams - šādi var radīt nepārvaramu vēlmi atķeksēt plānotājā 20. martu, lai nepalaistu garām pirmo dienu, kad grāmata ir pieejama, bet nu tik un tā - nežēlīgi, nežēlīgi. Līdz 20. martam ir cik dienas? Tik ilgi jāgaida - lai vienā naktī izlasītu vienu grāmatu!

Man šķiet, ka šai grāmatai būs panākumi. Es, protams, mazliet baidījos, kā nu būs, atceroties pēdējās izdotās fantāzijas triloģijas, kuras no māsas paņēmu palasīšanai, bet tālu netiku, jo nešķita tā vērtas, lai tērētu laiku... Bet Sallija Grīna raksta lieliski, arī grāmatas uzbūve ir intriģējoša, vispirms aprakstot būri, un pēc tam atgriežoties pie sākuma, spriedze tiek uzturēta, un galvenais varonis jau ir iepaticies, par spīti tam, ka viņam ir arī Tumšā puse.....

Pašā sākumā, atzīšos, Tīrasiņu un pusasiņu tēma šķita baigi pazīstama, gan jau nojaušat, ka runāju par Hariju Poteru, kas, jāatzīst, burvju pasauli savā ziņā okupēja, pēc tam liekot saskatīt līdzības vai atšķirības ar Roulingas radīto pasauli. Tomēr autore ļoti prasmīgi attīsta šo Balto un Melno burvju sižeta līniju, ka pazūd sajūta - kaut kas līdzīgs jau neskaitāmas reizes ir lasīts. Un tas ir ļoti liels pluss - ka pazūd sajūta - eh, kārtējā grāmata, bet ir intriga - kas nu notiks, kā viss atrisināsies, jo gribas taču laimīgas beigas vismaz tajā nozīmē, ka nejaukie personāži dabū pēc nopelniem.

Baisi gan tas, ka šī būšot triloģijas pirmā daļa... Tas nozīmē, ka būs jāgaida turpinājumi, un pie atrisinājuma šajā pirmajā grāmatā netiksim...

Par sižetu sīkāk -
Romāna darbība risinās mūsdienu Lielbritānijā. Izrādās, ka līdzās cilvēku pasaulei pastāv arī aizraujoša un baisa burvju pasaule, kurā uz dzīvību un nāvi notiek cīņa starp baltasiņu un melnasiņu burvjiem. Šādā sarežģītā vidē aug romāna galvenais varonis – pusaudzis Neitans Birns, kurš visur izrādās svešais starp savējiem, jo ir ļoti neparasts zēns – pa pusei baltasinis, pa pusei melnasinis. Neitans ir bārenis – viņa māte ir mirusi, bet savu tēvu – tumšo burvi – viņš nekad nav sastapis. Viņš dzīvo kopā ar vecomāti, pusmāsām Džesiku un Deboru un pusbrāli Aranu. Neitans atrodas ļoti sarežģītā savas dzīves posmā: viņam jāatrod sava identitāte, jāiegūst burvju spējas un jāiepazīst arī pirmā mīlestība – un tas viss apstākļos, kad viņam neuzticas, viņu vajā un nosoda.

Nu ko! Gaidām? Gaidām!

Ilze Lipska, gramatplaukts.lv, 04.03.2014.