Mairita Gurova: Sallija Grīna "Tumšā puse" (pirmās 2 daļas)

2014-03-03

Sallijas Grīnas “Tumšā puse” (“Half Bad”) tiek reklamēta kā sensācija jauniešu literatūras un fantāzijas pasaulē un tiek plānots šo grāmatu izdot martā daudzās valstīs vienlaicīgi. Dažviet grāmata tiek izdota jau šodien vai rīt. Nevar ticēt visām slavinošajām atsauksmēm uz grāmatu vākiem, tomēr grāmatas anotācija ir pietiekoši intriģējoša, lai rastos vēlme lasīt. Grāmata iznāks 20. martā, bet man ar izdevniecības Zvaigzne ABC atbalstu radās iespēja izlasīt pirmās 152 lpp no topošā latviskā izdevuma. Gan jau mēs arī aiziesim līdz tam, kad blogeriem dos lasīt ARC (advanced reading copy) – speciālus grāmatu eksemplārus, lai iegūtu atsauksmes pirms grāmata nonāk pārdošanā. Jāpiebilst, ka man patīk vāka dizains. Šoreiz nav pašmāju interpretācija par saturu, jo citiem ārzemju izdevumiem ir tādi paši vai ļoti līdzīgi vāki. Ja pirmā daļa sajūsminās, tad būs jāgaida vēl divas daļas, jo “Tumšā puse” ir paredzēts kā Half Life Trilogy pirmais romāns.

Bet atpakaļ pie “Tumšās puses” – fragments bija pietiekoši garš, lai sniegtu apjausmu, kas notiek un sakārdinātu. Uz āķa esmu uzķērusies un ar nepacietību gaidu, kad varēšu lasīt tālāk, jo tieši sākās satraucošākie notikumi pusasiņa Neitana dzīvē. Stāsts tātad ir par mūsdienu pasauli, kur parastiem cilvēkiem nezinot, līdzās dzīvo baltasiņu un melnasiņu burvji un raganas. Baltie labi, melnie sliktie, bet viss jau nekad nav tik vienkārši…. Neitans tiek uzskatīts par bīstamu un nevēlamu subjektu, jo viņš ir pusasinis un kas vēl trakāk – viņa tēvs ir spēcīgākais melnasiņu burvis. Pilnīgi loģiski, ka Neitana dzīve ir traki sarežģīta.

Atsauksmēs cildina autores stilu, sauc to par svaigu un neparastu. Nezinu kā būs tālāk, bet man viņas pieeja patika. Stāstītājs ir pusaudzis Neitans, un viņš neceremonējas ar gariem aprakstiem vai ilgām psiholoģiskām pārdomām. Viņš ir shēmotājs, viltīgs izdzīvotājs, hormonu plosīts puisis, vientuļš un reizēm pārāk pašpārliecināts. Tas labi jūtams viņa “balsī”. Sākumā lasītājs tiek nošokēts ar to, ka galvenais varonis atrodas būrī, un tad pamazām ar īsiem atmiņu uzplaiksnījumiem uzzinām kā viņš līdz tādam stāvoklim nonācis.

Ceru, ka autorei izdosies noturēt latiņu tikpat augstu turpmākajos Neitana piedzīvojumos un burvju pasaules likumos kā sākumā. Neitanam būs jāizvēlas puse, bet varbūt viņš to nedarīs. Viņu noteikti centīsies pakļaut, kontrolēt, varbūt pat nogalināt, jo valdošo baltasiņu uzskati ļoti līdzinās tam, kā dažās valstīs vairākums izturas pret mazākumu un cik ļoti kontrolē savus pilsoņus. Sākumā no maģijas ir ļoti maz, man vairāk radās iespaids, ka romāns vēstī par cīņu par savu identitāti un brīvību. Būšu piesardzīga un pārāk neslavēšu, tomēr teikšu, ka “Tumšā puse” solās būt ļoti interesants romāns savai mērķa auditorijai.

Mairita Gurova, gramatas.wordpress.com, 3.03.2014.