Anete Ābele: Debora Hārknesa "Raganu atklājums" (pirmās 5 nodaļas)

2014-02-14

Drīzumā Zvaigzne ABC laidīs klajā grāmatu ”Raganu atklājums”, kuras autore ir Debora Hārknesa. Man bija iespēja iemest aci pirmajās piecās šī darba nodaļās vēl pirms tas ir iznācis. Tā man bija lieliska iespēja mazliet ”patestēt” grāmatu, bet es joprojām svārstos, vai vēlēšos lasīt visu. Tomēr, varu teikt, ka šajā darbā ir šādas tādas svaigas vēsmas.

Par sižetu pagaidām varu teikt gandrīz to pašu, kas jau minēts Zvaigznes ABC mājaslapā. Tātad, autore daudz nevelk garumā – galvenā varone, pētniece Diāna Bišopa, bibliotēkā pasūta vairākus sējumus saviem pētījumiem. Starp tiem ir arī Ešmola kolekcijas 782. sējums, kurš ir īpašs. Diāna ir ragana, kura visiem spēkiem cenšas šo savas būtības daļu apspiest, tomēr tieši pateicoties tai viņa sajūt, ka manuskripts ir apburts. Tomēr… atzīmējusi vien mazas piezīmes, viņa to nodod atpakaļ un cenšas aizmirst. Diemžēl, aizmirst par to nav lemts, jo manuskripts ir bijis pazudis ļoti ilgu laiku un tā atrašanās satricinājusi visu pārdabisko būtņu sabiedrību. Pēkšņi Diānas ierastajā vidē parādās daudz vairāk raganu, burvju un vampīru, kuru skaitā ir arī satriecošais profesors Metjū.

”Dēmoni – radošas, mākslinieciskas būtnes, kas pastāvīgi atrodas uz naža asmens starp vājprātu un ģenialitāti…”

Tik tālu par sižetu, kuru es izlasīju. Noprotams, ka grāmatas tālākajās nodaļās sagaidāms mīlasstāsts, noslēpumi, maģija un cīņa starp labo un ļauno.  Laikam no visām lietām visvairāk skumstu par tik paredzamo mīlas līniju, kura pat iesākas ar zināmo ”liec man mieru, neko negribu par tevi zināt”, klišeju. Taču, viss nav tik slikti. Ļoti interesanta ir ideja, ka visas šīs būtnes ir gudras un saistītas ar zinātni. Lai gan vampīrs šeit velk uz mūsdienu filmu vampīru pusi(bezdievīgi skaists, bezdievīgi burvīgs) viņš ir arī ļoti, ļoti gudrs vairākās zinātnes nozarēs(”Pašlaik vampīrus visvairāk vilināja daļiņu paātrinājumi, genoma atšifrēšanas projekti un molekulārbioloģija..”). Tas man šķiet saistoši – ielikt šīs pārdabiskās būtnes citā vidē – tur, kur zinātne. Tā ir svaiga vēsma, kura rada interesi.

Protams, no varoņiem man vampīrs uzreiz ieinteresēja vairāk(ok, es ļoti labprāt uzzinātu kko arī par ”izklaidīgo, kofeīnatkarīgo dēmonu no mūzikas nodaļas”, bet tas diemžēl ir tikai desmitā plāna varonis, kurš parādās tikai vienā ainā :D). Vampīri man vienkārši ”pēc definīcijas” vienmēr ir patikuši vairāk par raganām, jo viņos ir tā tumšā, asinssūcošā puse. Tā intriga… pie šīs patikas gan, protams, vainīga ”Intervija ar vampīru” :D Diāna ir tāda tipiskā varone, kurai čalis nepatīk, bet gan jau pēc tam patiks utt. Tiesa, patīkami, ka viņa ir gudra un nav no nevarīgajām pīkstētājam. Viņa zin, ka ir ragana un zin, ka ir citas pārdabiskās būtnes. Manuskripts ir interesants – tur gan, vismaz cik es šobrīd izlasīju, nav iespējams paredzēt kāpēc tas ir tik svarīgs, kas tur apakšā slēpjas un tas ir labi. Pie plusiem vēl varu pieskaitīt, ka darbs rakstīts nesarežģītā valodā un lasās raiti. Es kādu laiku nebiju pieķērusies tām nodaļām, bet kad pieķēros, tad tas bija viens vakars, apmēram stunda un izlasītas.

Es pati vēl domāšu, cik liela ir mana vēlme zināt, kas būs tālāk. Man patika vairākas lietas, kuras jau iepriekš minēju, bet bija arī lietas, kas darīja uzmanīgu. Taču, domāju, ka grāmata noteikti patiks sieviešu kārtas lasītājām, kurām patīk tādi maģijas un noslēpumiem apdvesti stāsti, kuros darbojas dēmoni, burvji, raganas un vampīri. Šīs lasītājas te varētu atrast visu meklēto tādam lasīšanas brīvbrīdim ar noslēpumu un maģijas piegaršu. Neesmu droša, ka puišiem ļoti patiks, bet varbūt kļūdos.

Anete Ābele, happynorelle.wordpress.com, 13.02.2014.