Inese Bernsone: Patriks Rotfuss "Vēja vārds"

2014-01-15

Pasaka par Kvoutu, talantīgu ceļojošas aktieru trupas atvasi, Karaļkāvēja hronikas pirmā daļa.

Ceļojot kopā ar savu vecāku aktieru trupu, kam pievienojas Kvouta nākamais skolotājs arkanists (burvis-zinātnieks) Abentijs, ar izcilu atmiņu un muzikālo talantu apveltītais zēns jau agri apgūst lautas spēles meistarību un pietiekami daudz zināšanu, lai vēlāk rekordagri iestātos prestižajā Universitātē.

Uz to viņu mudina gan atriebība – viņš vēlas atrast un uzveikt mītiskos-mistiskos čandriānus, kas nogalinājuši viņa ģimeni un trupu, – gan vēja vārds un citi patiesie vārdi un viedās zintis, ko apgūt var tikai Universitātē.

Pliks kā baznīcas žurka, zēns cīnās saviem spēkiem un pamazām sasniedz savus mērķus. Pasaku stāsta pats Kvouts, kam nu nomaļā ciematiņā pieder maza viesnīciņa, kur viņš saimnieko kopā ar intriģējošo mācekli Bastu, un kura dzīvē atkal atsākas mistiski notikumi.

Šo romānu lasīju ar lielu prieku, man ļoti patīk pasakas, kas nebeidzas jau pēc trīs dienām un kurām turklāt vēl gaidāms turpinājums. Lai kā man patiktu grāmatas biezums, tomēr ir jāatzīst, ka no 7xx lappusēm biju gaidījusi mazliet vairāk. Kaut arī Kvouta bērnība, cīņa par izdzīvošanu, studiju gadu piedzīvojumi (man pietrūka kaut kas vairāk tieši par mācībām, par šīs iedomu pasaules zinātni un maģiju), pirmā mīlestība (hmm, ceru, ka tā nebija vienīgā un pēdējā) un kašķi ar pasniedzējiem, studiju sāncenšiem un pat drakonu-narkomānu bija interesanti un aizraujoši, tas viss šķita nedaudz par daudz Kvoutcentrisks un… virspusīgs, pietrūka citu spēcīgu tēlu un notikumu dziļuma. Droši vien tāpēc to vairāk gribas saukt par izklaidējošu pasaku, nevis romānu.

Bet stāsts ir uzrakstīts krāšņi, dzīvi un ticami, zinu, ka daudziem viņš ļoti patīk, laikam vienkārši biju gaidījusi nedaudz ko citu, gribēju, lai man patiktu tikpat ļoti, ļoti… Tomēr ar nepacietību gaidu, kā viss turpināsies un noskaidrosies nākamajā daļā „Vieda vīra bailes”, kas turklāt esot (vēl/daudz) labāka. To latviešu valodā sola izdot jau pavasarī.

Inese Bernsone, gramatzimes.wordpress.com, 15.01.2014.