Marta Sondare: Veronika Rota "Dumpinieki"

2013-11-29

Esmu kaut kur lasījusi, ka labai literatūrai ir jāatpūšas. Lai tā atpūstos, jālasa kaut kas tāds, lai saprastu, ka tā ir laba. Tā ir arī šajā gadījumā. Principā, šo darbu es izvēlējos tieši dēļ tā, lai manas smadzenes atpūstos no ikdienas dziļo domu grāmatām. Par nesen iznākušo Veronika Rotas – Dumpiniekiem tad arī šis posts.

Veronika Rota sabiedrībā ir zināma kā fantāzijas un fantastikas žanra pārstāve, kura rindojas New York Times bestselleru sarakstā. Tieši ar triloģiju Divergent ( “Citādie” ) viņa lēnām, bet pamatīgi iekaroja ne tikai ASV, bet arī mūsu pašu Latviju. Un izskatās, ka tik drīz nemaz netaisās pamest iesildīto vietu – lai gan fantāzijas autori un to darbi ir daudz, Veronika Rota cītīgi notur savas pozīcijas, un viņas darbus pērk un lasa.

Pirmās daļas stāstu varat lasīt šeit. Otrajā daļā jau minētie Trisa un Kvarts cīnās savā starpā, pret citiem, kā arī par savām attiecībām. Džanīnai ir svarīga informācija, un Trisa izdomājusi, ka tā viņai jāatgūst, lai paglābtu visus Citādos no plānotā pakļautības plāna. Protams, ceļš ir garš, ir jākāpj pāri daudziem līķiem, lai iegūtu ko vēlas. Džanīna plāno sazvērestību, Tobiasa mātei pēkšņi atplaukušas mātišķās jūtas pēc astoņpadsmit gadiem, un visu laiku ir kāds, kurš cieš. Vai Trisai izdosies dabūt to, ko viņa vēlas? Vai Tobiass piedalīsies mātes afērās, vai tomēr glābs Trisu? Kā beigsies šis dumpis?

Vai es jau teicu, cik ļoti man riebjas otrās triloģiju daļas? Jā? Tad šis nav tik gadījums. Stāsts man patika, jo tika ieturēta sižetiskā līnija no sākuma līdz beigām, un lasītāja uzmanību nekam nevajadzētu novērst. Mierīgi grāmatu var izlasīt pa kādām 4-5 stundām (tiem, kuri lasa ātri), un tas vien liecina par spēju aizraut. Uzslavas autorei.

Bet tagad nāk gūzma ar to, kas man nepatika. Pirmkārt, galvenā varone ir sešpadsmit gadīga meitene, kura īsti nesaprot ko viņa grib – Tobiasu, vai izglābt visu pasauli. Tā nu viņa visas grāmatas garumā izdomā plānus, pēc tam skrien ar pieri sienā, dabū trūkties, nu, vārdu sakot, gūst mācību. Nu nesanāk man iedomāties, ka 16 gadus vecs bērns izglābj pasauli. Diemžēl. Otrkārt, manuprāt, slaktiņi ik nodaļā ir “nedaudz” par daudz. Vismaz katrā otrajā nodaļā kāds mirst, un tas brīnums, ja tas nav kāds no Trisas draugiem vai paziņām. Treškārt, dīvaini likās, ka pārējās kopienas tik draudzīgi uzņem pārbēgušos. Vai viņiem nevajadzētu būt pret, ja jau visa Čikāga ir sašķelta 5 daļās, un katrs sargā savu kopienas biedru kā dārgumu? Vai tiešām ir vadonim jāpasaka “Mēs esam par”, lai pārējie pret ienācējiem sāktu izturēties tieši tāpat, kā pret savējiem? Ceturtkārt, stāsta raito plūsmu traucēja tieši Tobiasa un Trisas attiecības. Vienu brīdi viņi ir kopā, otru vairs nav, tad viņi atkal izdomā, ka bez otra nespēj dzīvot. Bail pat iedomāties, kas notiks trešajā daļā. Tieši šī nianse man atgādināja to, ka Trisa ir jauna un nepieredzējusi, un viņas vēlme izglābt pasauli ir vienkārši kāda iecirtīga vēlme.

Grāmata noteikti patiks visiem “Krēslas”, “Bada spēļu” faniem un cienītājiem, jo, varētu teikt, ka šī ir abu minēto grāmatu apkopojums īsākā versijā. Patiks arī fantāzijas žanra cienītājiem. Ja nezināt, ko dāvināt savai 14 gadīgajai meitai – šī grāmatu triloģija noteikti derēs (latviski gan pagaidām izdotas tikai pirmās divas).

Vērtējums: 6,5/10. Tā kā man šis aklais iemīlēšanai vecums ir pāri, un arī pasauli izglābt es nevaru, lieku tieši par fantāzijas esamību. Bet mīnusu ir pārāk daudz, lai šo grāmatu es spētu novērtēt augstāk.

To, kas ir ļauns, mēs izvērtējam atkarībā no savas nostājas.

Sēras ir vieglākas par vainas apziņu, bet tās cilvēku vairāk iztukšo.

Cietsirdība cilvēku automātiski nepadara melīgu, tāpat drosme neiet roku rokā ar laipnību.

Marta Sondare, kurpjukaste.wordpress.com, 28.11.2013.