Anna Kalna: Filipa Gregorija "Laumu bērns"

2013-07-15

Pirms neilga laiciņa Zvaigzne ABC laida klajā vēsturisko romānu autores Filipas Gregorijas debijas romānu tieši jauniešiem – ”Laumu bērns”. Līdz šim britu autore bijusi pazīstama ar populāro romānu ”Otra Boleinu meita”, kā arī vairākām citām vēsturiskā žanra grāmatām, tostarp grāmatu sēriju The Cousins’ War, kuras notikumi risinās Sarkanās un Baltās rozes kara laikā un, kuras pirmās grāmatas The White Queen jaunais TV seriāls šovasar piedzīvoja pirmizrādi.

Filipa Gregorija ir vēsturniece un tas ir ļoti labi redzams arī šajā romānā, kura darbība notiek tumšajos un drūmajos viduslaikos, kad par ķecerību tiek uzskatīti jebkādi sistēmas apšaubījumi vai mēģinājumi pieskarties zinātnei. Romāna galvenais varonis Luka Vero ir jauns mūks, kurš pateicoties savai zinātkārei un intelektam pamanās nonākt slepena ordeņa redzeslokā un tiek iecelts par izmeklētāju, kam jāapceļo pasaule un jānovērš tajā redzētās ķecerības. Kopā ar rakstveža Pētera un sulaiņa Freizes palīdzību jaunais vīrietis dotas pirmajā lielajā uzdevumā un sastopas ar gauži izmisušu sieviešu klosteri, kura iemītnieces it kā esot kļuvušas apsēstas, kopš jaunās abates ierašanās.

Otra sižeta līnija iepazīstina lasītāju ar Izoldi Lukreti. Bagāta krustneša meitu, ko pēc tēva nāves apkrāpj pašas brālis, atņemot meitenei iespējas pretendēt uz mantojumu. Izolde pret savu gribu tiek padarīta par jau minētā klostera abati, kur kopā ar savu nekristīto verdzeni Išraku izraisa mūķenēs daudz jautājumu un pat apsūdzību vai tieši viņa nav vainojama klostera nelaimēs. Pamazām, stāsta līnija saved Luku un Izoldi kopā…

Lai gan šis jauniešu romāns neiekļauj sevī sarežģītus varoņu raksturus, tas var lepoties ar ļoti raitu tempu un dzīviem, vēsturiski ticamiem aprakstiem, sākot no tā, kas varoņiem ir mugurā un beidzot ar to, kāds ēdiens tiek pasniegts uz galda attiecīgajā laika periodā (vienubrīd varoņi pie galda pat brīnās, kas tas par priekšmetu – dakša, jo līdz šim tādu nemaz nav redzējuši). Arī plaši zināmie vēsturiskie fakti (piemēram, sieviešu beztiesība, baznīcas lielā vara, raganu dedzināšanas) romānā tiek pamanāmi apspēlēti un organiski iekļaujas sižetā. Tomēr lasot, mani nepameta sajūta, ka autore mēģinājusi izdabāt tieši jaunākajam lasītājam, kurš, viņasprāt, nav gatavs uz mazliet nopietnāku pieeju, jo sarežģītas politiskas intrigas vai ļoti apslēptus varoņu motīvus, stāstā atrast neizdodas.

”Laumu bērnā” atrodama detektīvam raksturīgā mistērija, kas sākotnēji liek domāt par supernaturālu spēku klātbūtni, piedzīvojumi, kā arī pavisam neliela mīlestības piešpricīte. Romāns ir uzrakstīts gana dzīvīgi, lai radītu sajūtu, ka patiesībā tiek skatīta filma. Ja skatītos šādu filmu vai lasītu šo romānu tīņu gados, pieļauju, ka tas ierindotos manu mīluļu plauktā, jau minētās detalizētās vides dēļ. Tādēļ varu ieteikt šo romānu gados jauniem vēstures smaržas mīļotājiem, kas labprāt iesaistās viduslaicīgos piedzīvojumos un risina mistērijas, pie reizes arī apgūstot pa kādai vēsturiskai patiesībai. No manas puses 7,5 Tējtasītes.

Anna Kalna, teejtasiite.wordpress.com, 13.07.2013.