Mairita Gurova: Autoru kolektīvs "Purpura karaļa galmā"

2013-02-11

Pirmajā latviešu autoru fantāzijas un fantastikas žanru stāstu krājumā atrodami sešpadsmit stāsti, kuros 13 jauni autori realizējuši idejas no pasakai līdzīgiem fantāzijas lidojumiem, līdz dzīvei patālā nākotnē un saskarsmei ar ārpus Zemes civilizācijām.

Protams, ka tādu notikumu latviešu literatūrā nevarēju laist garām un ar izdevniecības gādību tiku pie šīs grāmatas. Man jau ir neliela pieredze ar stāstu krājumiem, kuros apkopoti dažādu autoru stāsti ar vienojošu tematiku, tāpēc zinu, ka nekad visi stāsti nebūs vienlīdz interesanti un vienlīdz augstas kvalitātes. Tā nav kāda vaina, viss drīzāk atkarīgs no katra lasītāja gaumes. Šim stāstu krājumam piegāju ar zināmām bailēm, bet rezultāts izrādījās labāks kā gaidīju. Dažas idejas pat šķita ļoti oriģinālas. Teiksim, Daces Znotiņas “Ēšanas traucējumi” par mājas gariņu zeķēdāju.

Gribu pieminēt atsevišķus stāstus, kas man lika izbrīnā ieplest acis un neiet laukā no prāta.

Citi piemin krājuma pirmo stāstu – Didža Sedlenieka “Kvarku pavēlnieku” par zelta zivtiņu, kas nemaz nav zelta zivtiņa, bet man vairāk patika viņa īsā, vieglu šausmu miniatūra “Cūka” par draugu kopīgo iedzeršanu kādā rudens vakarā. Autoru gribas uzteikt par asprātību abu stāstu nobeigumos. Lai gan nekā fantastiska “Cūkā” nav, tomēr jāatceras, ka šausmu žanrs arī tiek pieskaitīts fantastikai un fantāzijai.

Viļa Kasima “Nemiera gars” – cilvēki vairs nelasa grāmatas, bet kādam grāmattirgotājam ir pilns pagrabs ar no grāmatām savāktām emocijām. Nelegāla manta. Kuram grāmatmīlim gan šis stāsts nešķistu ievērības cienīgs? Es vienīgi mazliet mulstu par beigām, bet šeit autors pats drusku paskaidro stāstu. Patika izteiksmes stils, noteikti gribētu lasīt vēl citus Viļa stāstus.

Santas Senkānes “Ledus” – visemocionālākais stāsts krājumā par neiespējamu mīlestību starp cilvēku meiteni un ledus puisi Mēness kolonijā. Mākslīgais intelekts pret dvēseli un jūtām. Veiksmīga izvēle pasniegt šo stāstu dienasgrāmatas formātā.

Ko dod tas, ka tu saproti visu par atomiem un fiziku, ķīmiju un matemātiku, bet nesaproti, kas ir prieks, skumjas, bēdas?

Gunta Enģeļa “Krātiņš” – cilvēki cenšas kolonizēt Tampuras planētu, bet drīz paši kļūst par pētāmiem objektiem lielu ziloņveidīgu radījumu ķetnās. Varētu teikt,ka gandrīz vai klasisks zinātniskās fantastikas paraugs par piedzīvojumiem uz svešas planētas. Ļoti, ļoti patika un žēl, ka tas ir tikai stāsts nevis vairākus simtus lpp. biezs romāns. Man šķiet, no “Krātiņa” varētu sanākt lielisks romāns par cilvēku došanos uz Tampuru, gudrajiem tārpzvēriem un citplanētiešu uzbrukumu.

Līgas Sproģes “Raiannonas turnīrs” par raganu (nevaru atrast labāku apzīmējumu) sacensībām mani pārsteidza ar savu gaišumu un labdabību. Reti sastopama parādība mūsdienu latviešu literatūrā. Valoda pilnīgi vijās. Visa tā ņemšanās ar zālītēm, virumiem, rūnām šķita tik mīlīga. Man ļoti gribētos zināt, kā Kalea dzīve iegrozās pēc nokāpšanas Lejā, jo stāsts sniedza vairāk jautājumu nekā atbildes.

Arņa Bukas “Purpura karaļa galmā” par baudu un izpriecu, bet arī baiļu pilno dzīvi Purpura karaļa galmā, Ākstu, Uguns Raganu un Dārzu ir viens no krājuma savādākajiem un pārsteidzošākajiem stāstiem. Tāds maģiskā reālisma, pasakas un filozofiskas fantāzijas savienojums, kurš laikam būtu jāpārlasa otro reizi, lai labāk saprastu. Lai ko īsti Arnis gribēja ar šo stāstu pavēstīt, viņš to ir izdarījis skaisti.

Mazliet jūtos vainīga, ka neesmu pieminējusi pārējo autoru stāstus. Gribu uzsvērt, ka visiem, pilnīgi visiem man patika idejas. Jā, bija daži stāsti, kuros man nepatika valoda un izpildījums, daži stāsti šķita sasteigti, ideja ne līdz galam attīstīta, bet kopumā labi ir arī tie stāsti, kurus nepieminēju. Bija interesanti. Domāju, ka katrs šai krājumā atradīs stāstu, kas viņu uzrunās vairāk par pārējiem.

Ceru, ka šādus stāstu krājumus mēs nākotnē sagaidīsim vēl, jo tā ir ne tikai aizraujoša lasāmviela un iespēja jaunajiem autoriem izpausties, bet arī lasītājam iepazīties ar viņiem un saprast, kura rakstīšanas stils ir tīkams un ar cerībām gaidīt un meklēt autora nākamos darbus.

Vērtējums: 4/5

Mairita Gurova, http://gramatas.wordpress.com, 11.02.2013.

Lasītāju atsauksmes