Hronika: Lorena Olivera "Pandēmija"

2013-02-07

Ar nepacietību gaidītais " Delīrija " tupinājums " Pandēmija " beidzot ir izlasīts. Pavisam nesen lasīju arī Lorenas Oliveras romānu " Pirms es krītu ", kas bija patīkams pārsteigums šī vārda vislabākajā nozīmē.

Arī "Pandēmija" neliek vilties. Romāna sižets ir spraigs un aizraujošs. Stāstījums veidots pārdomāti, lēkājot no tagadnes uz nākotni un atkal atpakaļ. Nekad netiek atklāts par daudz, bet tieši tik, cik nepieciešams, lai saglabātu un uzkurinātu interesi un lasītgrubu.

Rakstīt par grāmatu turpinājumiem ir ļoti sarežģīts un piņķerīgs process, jo, kā gan lai pastāsta par sižetu, neatklājot pārāk daudz par iepriekšējām daļām?! Tāpēc centīšos pieturēties pie zelta likuma, kas gan ne vienmēr izdodas - atklāt tieši tik daudz, cik par vajadzīgu ir uzskatījis grāmatas izdevējs romāna anotācijā. Un ticiet man, šoreiz tas ir neparasti maz, kas nebūt neatvieglo man rakstīšanas procesu:)

Mīlestība joporojām ir smaga un bīstama slimība. Vismaz tā mēģina iestāstīt valdība. Tomēr Lēna zina patiesību, tāpēc ir devusies brīvprātīgā trimdā. Viņai vairs nav atpakaļceļa. Ir jādodas tikai uz priekšu, lai tur vai kas. Visi vecie tilti ir nodedzināti. Un šķiet, ka līdz ar tiem bojā aizgājusi arī vecā Lēna, bet vai tā patiešām ir? Lēna beidzot ir brīva, tomēr viņai neatliek nekas cits, kā piebiedroties slimajiem un iesaistīties riskantā pretošanās kustībā. Un cik augsta ir cena par tik ļoti kāroto brīvību, kas, izrādās, ir ierobežota dzīves īstenībā!
 
Grāmata caurstrāvota ar plašu emociju gammu - mīlestību, draudzību, nodevību, cerību, uzticību, pārliecību. Lēnai nākas iepazīt dziļāk ne tikai sevi, bet arī apkārtējos cilvēkus, to dzinuļus, vēlmes un personības.

Grāmatas beigās mani sagaidīja nepatīkams pārsteigums. Nezinu kāpēc biju ieņēmusi galvā, ka šai sērijai ir tikai divas daļas. Un man pat prātā neienāca pārbaudīt šīs informācijas patiesumu. Tāpēc mani nedaudz pārsteidza notikumu pavērsiens grāmatas beigās, lai gan, ņemot vērā, ka gaidāms vēl viens turpinājums "Rekviēms" (Requiem) (pēdējā laikā teju visas grāmatas iznāk pa trim, esat ievērojuši?), beigas ir diez gan paredzamas un pašsaprotamas, jo kā gan vēl labāk varētu uzkurināt interesi?!

Hronika, http://www.gramatplaukts.lv, 06.02.2013.

Lasītāju atsauksmes