Anna Kalna: Autoru kolektīvs "Purpura karaļa galmā"

2013-02-07

Pagājušā nedēļā manās rokās nonāca ”Zvaigzne ABC” izdotais latviešu autoru fantāzijas un fantastikas stāstu apkopojums ” Purpura karaļa galmā ”. Grāmatā publicēti vairāku autoru stāsti, kas 2011. gadā uzvarējuši literārajā konkursā ”Sapņu laiks” un beidzot ir pieejami arī plašākai publikai. Jau izdzirdot par šāda izdevuma tuvošanos, zināju, ka šī grāmata man noteikti būs jāizlasa. Galvenokārt jau tādēļ, ka šie ir latviešu autoru darbi un tas ir visnotaļ iepriecinoši, ka arī mūsu zemītes fantāzijas un fantastikas ūdeņi ir sakustināti.

Grāmatā iekļauti sešpadsmit īsāki un garāki stāsti. Jāsaka, ka man personīgi vislabāk patīk tie īsie, koncentrētie ar drīzāk simbolisku ideju. Tā kā pati esmu mēģinājusi tādus rakstīt, zinu, ka tas nebūt nav vienkārši, tādēļ man bija prieks redzēt, ka vairākiem stāstiem šajā krājumā tas ir godam izdevies. Šīs grāmatas ietvaros, man brīžam radās arī sajūta, ka daži no stāstiem ir kā spilgtas skices potenciāliem romāniem un par radošās dzirksts vai iztēles trūkumu mūsu autoru vidū sūdzēties nudien būtu grēks. Runājot par stāstiem, kurus, manuprāt, autoriem bija izdevies pabeigt ļoti veiksmīgi, neskatoties uz nelielo apjomu, jāpiemin divi mani favorīti – Daces Znotiņas ”Ēšanas traucējumi” ar ļoti šarmantu ideju par mājas gariņu, kā arī Kristīnes Zutes ”Stāsts par kādām beigām”, kas šķita viens no emocionāli bagātākajiem visā krājumā.

Vēl gribētos izcelt pašu pirmo krājuma stāstu – Dižda Sedlenieka darbu ”Kvarku pavēlnieks”, kas pamanījās neliela stāsta ietvaros veiksmīgi izstūrēt cauri lielam notikumam un vēl izraisīt lasītājā smīniņu stāsta beigās. Manu uzmanību piesaistīja arī Gunta Eņģeļa ”Krātiņš” par cilvēku kā mājdzīvnieku un Artūra Dedža ”Snaudas eksperts” par alternatīvu realitāti sapņu ietvaros. Savukārt Ilzes Eņģeles stāstu ”T-persona” es labprāt izlasītu kā veselu romānu – interesanta ideja par nākotni, kurā pie varas ir farmācijas kompānija, bet cilvēki tās labprātīgie izmēģinājuma trusīši.

Pāris stāsti piesaistīja manu uzmanību tieši ar krāšņo valodu un aprakstiem. Šeit jāpiemin Līgas Sproģes ”Raiannonas turnīru”, kas sevī ietvēra tādu mazliet ēterisku noskaņu, kā arī stāstu ”Purpura karaļa galmā”, kura autors ir Arnis Buka. Šis stāsts, manuprāt, bija ļoti veiksmīgi novietots pašās krājuma beigās, pieliekot pamatīgu punktu tik ļoti dažādās fantāzijas un fantastikas kokteilim. Turklāt, lasīt tik ”sulīgus” lietu un cilvēku aprakstus vienmēr ir īsta bauda.

Stāstu krājums lasījās nedaudz lēnāk kā biju to paredzējusi, visticamāk tādēļ, ka nemitīgi nācās pārslēgties no viena autora uz nākamo un tas prasīja laiku, lai pierastu pie katra autora stila. Tai pat laikā, tas ir pozitīvi, jo tieši stilu un tematu dažādība stāstu krājumā rūpējas par to, lai katrs lasītājs varētu atrast kaut ko tieši savai gaumei.

Kopumā esmu ļoti priecīga, ka šāds stāstu apkopojums ir iznācis un ceru, ka šādi un līdzīgi konkursi, lai atklātu mūsu pašu jaunos autorus, sekos arī nākotnē.

Anna Kalna, http://teejtasiite.wordpress.com, 6.02.2013.

Lasītāju atsauksmes