Inese Bernsone: Urzula Poznanski "Erebos"

2013-02-04

Nika skolā starp skolēniem noslēpumaini tiek izplatīta noslēpumaina datorspēle . Pusaudži, kas to saņēmuši, arī kļūst noslēpumaini, uz skolu nāk (ja vispār atnāk) neizgulējušies, kavē treniņus, atsvešinās no draugiem… Daļu apzinīgāko skolēnu spēle neinteresē, bet pārējie vai ģībst no ziņkāres. Par spēli un tās izraisīto ietekmi ieinteresējas skolotāji, neparastus noziegumus izmeklē policija.

Tomēr spēlētāji klusē kā partizāni.

Spēle savā savdabīgajā burvīgumā ierauj arī Niku. Pusi grāmatas padziļināti iepazīstam spēli, sekojot līdzi Nika čara spēles gaitām, pirmajiem līmeņiem. Atklājas, ka, ja čars nonāk nāvējošā situācijā, spēles Vēstnesis dod uzdevumus, kas jāpilda reālajā dzīvē. Par to izpildi atjauno dzīvību, piešķir balvas un nākamo līmeni. Sākumā uzdevumi ir visai nevainīgi, bet pamazām kļūst aizvien noziedzīgāki. Kad Nikam tiek uzdots noindēt skolotāju, viņš „noraustās”, samelo Vēstnesim un tiek izmests no spēles.

Pēc Nika kārtējā un vislielākā strīda ar (gandrīz bijušo) labāko draugu Džeimiju notiek nelaimes gadījums, un Džeimijs nonāk slimnīcā ar visai bēdīgām izredzēm uz izdzīvošanu un pilnvērtīgu turpmāko dzīvi.

Kopā ar savu sapņu meiteni Emīliju Niks ķeras pie mistērijas atšķetināšanas. Pēc tam, kad gaišā dienas laikā metro stacijā kāds mēģina nogalināt arī Niku, pār viņu nāk atklāsme par dažām saistībām starp spēli un reālo dzīvi. Seko trillera cienīgs noslēgums un laimīgās beigas.

Romāns parāda, kā datorspēlīte ievelk cilvēkus savā realitātē, izmainot uzvedību, attiecības ar draugiem un citiem apkārtējiem līdzcilvēkiem. Kā cilvēki tiek iekārdināti un manipulēti, liekot darīt visādas lietas, neapzinoties savas rīcības sekas un kopējo „bildi”.

Ļoti labs romāns pusaudžiem, viņu vecākiem un visiem citiem interesentiem. Romāns sniedz izpratni (un aizraujošu piedzīvojumu), vienaldzīgs nepaliks neviens – arī tad, ja attēlotā realitāte ne pārāk patīk, tās noliegums jau nav risinājums.

Inese Bernsone, http://gramatzimes.wordpress.com, 01.02.2013.

Lasītāju atsauksmes