Anete Ābele: Džastins Kronins "Pāreja"

2013-01-02

Pasaules gals pienācis, pārdzīvots un varam gaidīt nākošo. Tomēr, pa to laiku, ja vēlies padzīvot pasaules gala noskaņās tāpat vien, tad īstā izvēle ir ” Pāreja ”, kuras autors ir Džastins Kronins. Grāmata ir bieza un pamatīga, lai gan stāstu pēc virspusēja atstāsta nevar nosaukt par nekad iepriekš nedzirdētu. Grāmatas galvenās idejas jau zināmas, jo daudzi blogeri pirms manis ir paspējuši par šo grāmatu izteikties, tāpēc es tikai ieskicēšu savas domas :)

Vīruss. Eksperimenti. Vīrusa izkļūšana ārpusē un bums—>ļoti īsā laikā dzīve un pasaule, kādu cilvēki gadiem pazinuši vienkārši…izzūd. Nē, tas nav Resident evil atstāsts. Protams, neiztiekam bez kārtējās mazās, īpašās meitenītes un vampīriem. Šāda veida jau dzirdētas lietas grāmatā netrūkst. Tomēr, ir jāprot jau daudzas reizes redzētas un dzirdētas lietas pasniegt tā, lai elpa aizrautos un būtu interesanti. Kroninam tas ir izdevies. Piemēram, tie paši vampīri – meiteņu sirdis nekūst mīlestībā pret Kronina vampīriem. Viņam ir savādāka pieeja, bet es nebojāšu lasīšanas prieku un nestāstīšu kāda.

”Pāreja” ir pamatīga grāmata. Tā ir pamatīga gan apjoma ziņā(854lpp), gan varoņu skaita ziņā un, protams, paša stāsta ziņā. Man tā lasījās lēni un kaut kur ap vidu iestājās lūzuma punkts, tomēr es grāmatu izlasīju visu(nožēlas nav). Viens no iemesliem lēnajai lasīšanai – bija daudz varoņu. Man tas mazliet atgādināja ”Game of thrones” seriālu(grāmatas lasīšanai neesmu saņēmusies), taču tur vismaz varēju varoņus iegaumēt pēc aktieriem un sejām. ”Pārejas” gadījumā to vēl to nav iespējams darīt(saku vēl, jo ”Pārejas” ekranizācijas tiesības jau sen ir nopirktas, tā kā…kaut kad nākotnē mums būs iespēja redzēt šo apokalipsi uz kino ekrāniem). Tomēr, lai gan varoņu ir daudz, autors nav haltūrējis uz viņu raksturiem. Manuprāt, tur jābūt virtuozam un talantīgam stāstniekam, lai izstrādātu visu šo varoņu gūzmu un pats vēl nesapītos radot sižetu. Tāpēc ar tiem varoņiem man ir tādas love-hate attiecības. No vienas puses ir apgrūtinoši, ka viņu tik daudz, bet no otras puses – novērtēju, ka tie nav tādi tukši varoņi, bez stāsta.

Bija lietas, kas grāmatā man mazliet netapa skaidras, bet tā kā šī ir tikai pirmā daļa, tad esmu droša, ka pārējās divās viss tiks noskaidrots un nekas netiks atstāts pusceļā.Es laikam pat justos mazliet jocīgi, ja man pēc triloģijas pirmās daļas izlasīšanas viss būtu skaidrs un nebūtu jautājumu. Visticamāk, es tad uzdotu jautājumu, kamdēļ vajadzīgas vēl kādas grāmatas, ja viss jau ir skaidrs ;)

Kopumā ”Pāreja” ir pamatīga un kvalitatīva lasāmviela. Sižets nav ķep-ļep salipināts kopā un tas vien, ka slavenajam Stīvenam Kingam šis darbs patika, jau kaut ko nozīmē.

Mans vērtējums: 9/10

Anete Ābele, http://happynorelle.wordpress.com, 1.01.2013.

Lasītāju atsauksmes