Santa Avišāne: Stīvens Kings "Kerija"

2013-01-02

Esmu lasījusi trīs  Stīvena Kinga romānus -„ Zvēru kapiņus ”, ko lasīju visu diennakti, pārdzīvojot visas iespējamās emocijas, „ Strēlnieku ”, ko nespēju izlasīt līdz galam, un tagad arī „ Keriju ”. Dzirdēju, ka „Kerija” ir Kinga pirmais darbs, un tieši tā man arī likās- var just Kinga rokrakstu, bet, pirmkārt, „Kerija” liekas par garu. Tas varētu būt labs garstāsts līdz 100 lpp, turklāt atgādina kino scenārija uzmetumu ar vajadzigajiem pārtaukumiem sižetā, lai viss nenotiktu pārāk ātri.

Stīvens Kings aizved atpakaļ uz pasauli, par kuras pastāvēšanu biju aizmirsusi, lai arī manā skolā nebija Pavasara balles ar balsošanu par saderīgāko pāri, vai citas lietas.

Kerija iemieso pusaudžu bailes, vientulību un sāpes. Tagad mans vidusskolas laiks liekas tik tāls, taču man patika kāda varoņa teiktais, ka vienmēr liekas, ka ka viss, kas notiek vidusskolā, ir vissvarīgakais, bet patiesībā tā nav. Skatoties atpakaļ, astoņas stundas skolas solā, tad vairākas stundas veltītas mājasdarbu pildīšanai, tusiņi, un skolotāju iepotētās bailes, ka obigāti jāiestājas universitātē un jākļūst par nozīmīgu cilvēku, liekas maznozīmīgas salīdzinot ar tagadējo pieaugušā statusu ar visiem rēķiniem un atbildību. Bet tajā brīdī viena no nozīmīgākajām lietām dzīvē bija saņemt uzaicinājumu uz kādu pasākumu un zināt visas tobrīd populārās dziesmas. Un, protams, iekļauties kādā grupiņā. Pašsaprotams un dabisks socializācijas process. Tikai pēc tam, kas ir tagad, visi tie cilvēki, kas man tobrīd likās vareni, nespēlē gandrīz nekādu lomu manā dzīvē. Bet romāns „Kerija” ir par to, cik nejēdzīgi ir būt ārpus bara, bet kādam vai kādai ir jābūt ārpus bara, lai tāds vispār pastāvētu.

Pirmā grāmatas puse mani aizrāva vairāk nekā otrā puse- grāmatas sižets raisās tik nepiespiesti, ka pirksti ātri šķir lappuses, un Kings prasmīgi ierauj lasītāju stāstā. Tas nekas, ka runa ir par dažādām neticamām lietām- kā meitene Kerijas vecumā var nezināt, kas ir mēnešreizes? Kāpēc Kerija nemēģina aizbēgt no mājām, ja viss ir tik ārprātīgi? Kā skolēnus vienlaicīgi var vadīt tik spēcīgs bara instinkts?

Runā, ka nākamgad būšot filma „Kerija” pēc Kinga romāna motīviem.

Santa Avišāne, http://santasbiblioteka.wordpress.com, 30.12.2012.

Lasītāju atsauksmes