Evija Žiba: Nīls Geimens "Amerikāņu dievi"

2012-09-13

Amerikāņu dievus ” gaidīja daudzi, es biju viena no tiem. Un beidzot mēs tos sagaidījām! Protams, es varēju lasīt šo grāmatu angliski, varēju lasīt latviski e-grāmatas formātā jau mēnesi iepriekš, bet es biju pacietīga un gaidīju Zvaigznes ABC drukāto versiju. Jūs nevarat iedomāties, cik liels bija mans prieks, pirmoreiz paņemot rokās šo grāmatu. Melns vāciņš ar zelta elementiem un baltiem burtiem izskatās ļoti moderni un mūsdienīgi, tomēr jūtama neliela senatnes noskaņa. Šādu grāmatu varētu izmantot kā dizaina elementu vai likt goda vietā savā grāmatplauktā. Protams, vēl vairāk mani interesēja, kas slēpsies aiz šiem pievilcīgajiem grāmatas vāciņiem.

Kā jau noprotat, grāmatas darbība norisinās Amerikā. Galvenais grāmatas varonis Ēna drīz tiks izlaists no cietuma. Viņš jau ir izplānojis, ko darīs brīvībā, bet viņa plāni tiek sagrauti, jo Ēnas sieva ir mirusi. Ēna tiek priekšlaicīgi izlaists no cietuma un dodas uz sievas Loras bērēm. Pa ceļam uz bērēm Ēna satiek noslēpumaino misteru Trešdienu, kurš viņam piedāvā darbu. Uzzinot, kas noticis ar sievu, Ēna piekrīt darbam pie Trešdienas. Interesanti, kas ir šis misters Trešdiena un kāpēc viņš ir izvēlējies tieši Ēnu? Paralēli tam visam, Ēna sastapsies ar dažādiem dieviem. Patiesībā šos dievus ir saticis ikviens no mums. Grāmatas sākumā autors raksta: „.. visi cilvēki- dzīvie, mirušie un pārējie- ir fantāzijas auglis vai ir attēloti izdomātā kontekstā. Īsti ir tikai dievi.” Dievi ir dažādi un tie ir visur, katram no viņiem ir sava funkcija, savs uzdevums. „Vecos dievus ignorē. Jaunos pieņem ātri, bet tikpat ātri aizmirst, atsakoties no viņiem nākamā modes kliedziena dēļ.”

„Amerikāņu dievos” daudz nāksies sastapties ar mitoloģiju un reliģijām. Ja lasītājam ir lielas zināšanas šajā jomā, iespējams, viņam būs daudz vieglāk atšifrēt dažādus noslēpumus, kurus mums sagatavojis Geimens. Manas zināšanas mitoloģijā nav nekādas spožās, bet labprāt tās uzlabotu. Un kas zina, varbūt pēc tam šo romānu lasīšu atkārtoti un sapratīšu daudz vairāk.

Nākamā diena pēc grāmatas izlasīšanas man pagāja, pārdomājot visus notikumus. Mēģināju savā galvā pārcilāt dažādus pavedienus. Visu kārtīgi pārdomājot, atradu vietas, kur autors nemanāmi lasītājam kaut ko pasaka priekšā. Nu jā, visu atrisināt un salikt kopā ir diezgan neiespējami. Un tas jau ir tas labākais. Ir grūti atšifrēt grāmatas noslēpumus, jo sižets ir neparedzams un piesātināts. Tas nozīmē, ka lasītāju sagaida daudzi pārsteigumi, un kuram gan tie nepatīk?

Uz grāmatas beigām viss kļūst skaidrs un autors lasītājam pasaka priekšā to, par ko nācās prātot jau no pirmajām lappusēm. Tieši grāmatas beigu daļa un noslēpumu atrisinājums man patika vislabāk, tas manās acīs palielināja grāmatas vērtējumu. "Amerikāņu dievi" liek padomāt par mūsdienu cilvēka vērtībām, par to, cik muļķīgām lietām mēs mēdzam tērēt savu laiku utt. Šeit iespējams atrast tik labas atziņas un izteicienus! Tūlīt ķeršos pie citātu izrakstīšanas. Grāmata man ļoti patika, bet beigās to dievināju. Lai izdomātu kaut ko tādu, ir jābūt ģēnijam. Ar atzīmi neskopošos, tā ir pelnījusi augstāko novērtējumu.

Vērtējums- 10/10

Evija Žiba,  http://evijadomaa.blogspot.com, 13.09.2012.

Lasītāju atsauksmes