Atsauksmes par BNR.1 darbu "Labie draugi"

2011-12-06

Manā bērnībā parasti bija viens īsts draugs, daži mazāk īsti un tad visi pārējie - arī nedraugi, ienaidnieki un vienaldzīgie. Tā bija sarežģīta padarīšana, un iespēja vienīgo draugu piepeši pazaudēt nepavisam nešķita vilinoša.Laika gaitā viss ir mainījies, un tagad, ja vien tev kādā no sociālajiem tīkliem internetā nav vismaz vairāki simti draugu, ar tevi, visticamāk, kaut kas nav īsti kārtībā. Šādai draudzībai ir savdabīga sniega bumbas vai piramīdas shēmas pievilcība - ne reizi vien esmu dzirdējis pusaudžu sarunas par to, ka draudzēties ar to vai citu meiteni vai puiku vērts ir tikai tāpēc, ka "viņu visi pazīst", "pazīst visa Rīga" vai "viņa ir populārākā visā Latvijā".Baņuta, kā jau labā fantastikas literatūrā pienākas, raksta it kā par nākotni (jo roboti vismaz pagaidām skolās nav manīti), bet iespaidus un detaļas smeļas tagadnē. Tikai nevajag izlikties, ka šādas tagadnes, kurā ir gan narkotikas, gan RokasNost baloniņi, nav.Žēl, ka grāmatai nekur nevar atrast "Like" pogu, es to noteikti "piedraugotu".Pauls Bankovskis, rakstnieks

Manā bērnībā parasti bija viens īsts draugs, daži mazāk īsti un tad visi pārējie - arī nedraugi, ienaidnieki un vienaldzīgie. Tā bija sarežģīta padarīšana, un iespēja vienīgo draugu piepeši pazaudēt nepavisam nešķita vilinoša.
Laika gaitā viss ir mainījies, un tagad, ja vien tev kādā no sociālajiem tīkliem internetā nav vismaz vairāki simti draugu, ar tevi, visticamāk, kaut kas nav īsti kārtībā. Šādai draudzībai ir savdabīga sniega bumbas vai piramīdas shēmas pievilcība – ne reizi vien esmu dzirdējis pusaudžu sarunas par to, ka draudzēties ar to vai citu meiteni vai puiku vērts ir tikai tāpēc, ka “viņu visi pazīst”, “pazīst visa Rīga” vai “viņa ir populārākā visā Latvijā”.
Baņuta, kā jau labā fantastikas literatūrā pienākas, raksta it kā par nākotni (jo roboti vismaz pagaidām skolās nav manīti), bet iespaidus un detaļas smeļas tagadnē. Tikai nevajag izlikties, ka šādas tagadnes, kurā ir gan narkotikas, gan RokasNost baloniņi, nav.
Žēl, ka grāmatai nekur nevar atrast “Like” pogu, es to noteikti “piedraugotu”.
Pauls Bankovskis , rakstnieks

Vai Ganešs ir dižāks par binārajiem datiem? Kas ir Drūmā Svētdiena? Kāpēc atbilde slēpjas frī kartupeļos?
Šie nav vienīgie jautājumi, kuru atbildes meklē Baņutas Rubesas grāmatas "Labie Draugi"  varoņi. Viņi dzīvo tehnoloģiski uzlabotā un izlabotā pasaulē, viņu draugi ir roboti, klasē ir ekrāntāfeles, darbojas elektroniskās kartītes, bet viņu vecāki šķiras, blakus ir nelegālas tabletes un slepeni tirgotas cigaretes, draugi pieviļ un mīlestība ir nesaprasta. Viņiem ir 14 gadu.
Autore ir savijusi atraktīvu sižetu, grāmata interesi notur līdz pašai pēdējai (kura gan ir pēdējā?) lappusei, un var tikai apskaust īpašās pusaudžu pasaules izpratni, tās specifiskos jociņus, šifrus un zīmes,  spējot nemoralizēt un nenosodīt.
Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste par BNR.1. darbu "Labie draugi"

Tulkot Baņutas Rubess “Labos draugus” man nozīmēja atgriezties pusaudža gados, tajā vienlaikus aizraujošajā un zinātkārajā pasaulē, kuru simbolizēja Žila Verna romānu tik rosinošais piedzīvojumu sakausējums ar vēsturi, ģeogrāfiju un citām zinātnēm, turklāt ar attapīga humora piešprici.
Kā jau katrā labā stāstā, kur ir darīšana ar robotiem (zombijiem, mūmijām, vampīriem vai citiem mošķiem), arī “Labajos draugos” galvenā ir un paliek mūsu, “cilvēku parasto”, spēja palikt cilvēkiem arī zinātniski fantastiskā situācijā.
Tiesa, apstākļus, kuros darbojas Emīls un viņa draugi, diez vai vairs var saukt par zinātnisko fantastiku, jo tā drīzāk ir fantastiskā zinātne. Un tāpēc šis stāsts likās vēl jo baisāks. Tulkotājs Ingus Josts

Lasot Baņutas Rubess “Labos draugus”, radās iespaids, ka piedalos interaktīvā spēlē – ik mirkli tiek uzdota jauna mīkla, un atbilde bieži vien slēpjas kādā sīkumā, kas pieminēts iepriekšējās lappusēs. Lai gan darbība notiek nākotnē, problēmas, ko risina varoņi, ir tādas pašas kā tās, ar ko saskaramies mēs.
Kā iekļauties kolektīvā?
Kas ir pārāks: cilvēks vai robots?
Cik tālu var iet zinātnē, iekams tiks pieļauta, iespējams, neatgriezeniska kļūda?
Un kas īsti ir draudzība?
Romānam piemīt rotaļīgs vieglums, tas ir asprātīgs un tik ļoti ticams, ka brīžiem kļūst baisi. Lasīšanas gaitā vairākkārt pieķēru sevi aizdomīgi raugāmies uz modinātājpulksteni. Ja nu arī tam kaut kas ir padomā?
Rakstniece Laura Dreiže

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem