Romāns – 2014. gada jauniešu literatūras sensācija

2014-02-27

Angļu rakstnieces Sallijas Grīnas (Sally Green) jauniešu romāns “Tumšā puse” (“Half Bad”) ir viens no tiem neparastajiem darbiem, kas kļūst par pasaules mēroga sensāciju vēl pirms oficiālās iznākšanas.

Grāmata vēl tikai gaida savu publicēšanas datumu – izdevēji visā pasaulē to laidīs klajā vienlaikus 2014. gada martā – bet romāna izdošanas tiesības jau šobrīd ir pārdotas 43 valodās un tā ekranizācijas tiesības nosolījusi filmu kompānija Fox 2000. Filmas producente būs Kārena Rozenfelta, kuras kontā jau ir tādas filmas kā „Krēsla”, „Grāmatu zagle” un „Pērsijs Džeksons”.

Par ko īsti vēsta šī grāmata, kas sacēlusi tādu furoru vēl pirms izdošanas?

Romāna darbība risinās mūsdienu Lielbritānijā. Izrādās, ka līdzās cilvēku pasaulei pastāv arī aizraujoša un baisa burvju pasaule, kurā uz dzīvību un nāvi notiek cīņa starp baltasiņu un melnasiņu burvjiem. Šādā sarežģītā vidē aug romāna galvenais varonis – pusaudzis Neitans Birns, kurš visur izrādās svešais starp savējiem, jo ir ļoti neparasts zēns – pa pusei baltasinis, pa pusei melnasinis. Neitans ir bārenis – viņa māte ir mirusi, bet savu tēvu – tumšo burvi – viņš nekad nav sastapis. Viņš dzīvo kopā ar vecomāti, pusmāsām Džesiku un Deboru un pusbrāli Aranu. Neitans atrodas ļoti sarežģītā savas dzīves posmā: viņam jāatrod sava identitāte, jāiegūst burvju spējas un jāiepazīst arī pirmā mīlestība – un tas viss apstākļos, kad viņam neuzticas, viņu vajā un nosoda.

Taču tā nav tikai fantāzija – romāns patiesībā ir unikāls, elpu aizraujošs un skarbs vēstījums par jaunieša cīņu par izdzīvošanu apstākļos, kad šķiet – pasaulē viņam nav vietas, par emocionāliem un fiziskiem pārbaudījumiem, par savu talantu un identitātes meklējumiem. Tas ir stāsts, kurš apvērš ierasto skatpunktu kājām gaisā un liek katram lasītājam uzdot sev jautājumu par to, kas tad patiesībā ir ļauns un kas – labs.

"Šis nav vienkārši kārtējais jauniešu romāns par burvjiem," sajūsmināti ir lasītāji portālā Goodreads.com. "Šis ir lielisks daiļliteratūras darbs, kas paņems lasītāju savā varā, līdz pat matu galiņiem – līdz sāpēm patiess vēstījums par ciešanām, mīlestību un cerību," bet cita atsauksme vēsta: "Ja esat pazīstami ar Harija Potera piedzīvojumiem, tad šī varētu būt grāmata par profesora Severusa Strupa pusaudža gadiem."

Romāna autore Sallija Grīna , kuras dzīvi jau izmainījuši pirmā literārā darba neticamie panākumi, dzīvo Anglijas ziemeļrietumos. Viņai patīk saimniekot savā mājā un doties garos pārgājienos. “Tumšā puse” ir pirmā daļa iecerētajā romānu triloģijā.

Romānu no angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem