Es neesmu jūsējais. Es esmu citādais

2013-04-05

Kad pirms dažiem gadiem pasauli un arī Latviju satricināja jauniešu antiutopiskās triloģijas “Bada spēles” panākumi, tai, protams, sekoja visdažādāko autoru radītu antiutopiju virkne, kas centās atdarināt pirmās sērijas panākumus.

Taču tā arī nevienam īsti neizdevās vairs sasniegt “Bada spēļu” oriģinalitāti un šokējošo potenciālu, līdz 2011. gadā klajā nāca jaunās (tolaik tikai 23 gadus vecās) amerikāņu autores Veronikas Rotas romāns “Citādie” (Divergent), ko tikko arī latviešu valodā laidis klajā Apgāds Zvaigzne ABC.

Par ko tad vēsta romāns ar intriģējošo vāka noformējumu – liesmainu apli, no kura centra lasītājā raugās it kā svelmaina acu zīlīte? Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka tas ir vien aizraujošs, negaidītiem pavērsieniem bagāts stāsts par nākotni. Nākotnes Čikāgas sabiedrība, kurā mīt sešpadsmit gadus vecā Beatrise, ir sadalīta piecās kopienās, un katrā no tām tiek atzīts un attīstīts tikai viens tikums – godīgums, pašaizliedzība, drosme, miermīlība vai gudrība. Sasniedzot sešpadsmit gadu vecumu, katram pusaudzim ir jāizvēlas viena no kopienām, kurā tiks pavadīts viss mūžs. Beatrises izvēle ir izaicinoša... Taču vai meitenei patiešām ir izvēle – ņemot vērā kādu negaidītu atklājumu attiecībā uz viņu pašu?

Vienlaikus “Citādie” ir stāsts ne tikai par tālu nākotni, bet arī – un galvenokārt – par tagadni, par izvēlēm, kuras jāizdara katru dienu, un par sekām, kādas ir katrai, pat visnenozīmīgākajai mūsu darbībai. Šajā ziņā “Citādie” ir simbolisks stāsts par pieaugšanu un nobriešanu, ko autore ietērpusi fantastiskā vidē un aizraujošā sižetā un kas skubina lasītāju domāt – vai katra, pat viscēlākā īpašība, zināmā kāpinājumā neizrādās postoša?

Ar romānu jau iepazinušies arī latviešu lasītāji. Blogere Inese Bernsone raksta: “Ar “Bada spēļu” cienīgo cīņu par savu vietu zem saules, naivo, slēpjamo mīlestību un politisko starpkopienu intrigu adrenalīna pilnie “Citādie” aizrauj ļoti,” bet Anda Jansone uzskata: “Patiesībā pašu autori var dēvēt par Citādo. Vecumā, kad citi vēl sapņo par pirmā raksta nonākšanu žurnālā, viņa izdod 413 lapaspušu biezu grāmatu, kas gozējas dižpārdokļu plauktos visā pasaulē.” Patiešām, autores dedzīgākie cienītāji ir viņas vienaudži, un portālā www.goodreads.com lasāmie teju 32 tūkstoši atsauksmju galvenokārt ir gados jaunu lasītāju rakstīti. Taču “Citādie” ir darbs, kas vienlīdz spējīgs uzrunāt gan pusaudžus, gan pieaugušos, turklāt romāna tēmas var kalpot arī par lielisku diskusiju materiālu gan klasēs, gan ģimenēs.

Romānu “Citādie” no angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže. Sagatavošanā ir arī romāna turpinājums “Dumpinieki”.

Iesaki draugiem