Kerija: Pirmais solis Stīvena Kinga uzvaras gājienā

2012-12-11

Gadumijā Apgāds Zvaigzne ABC sarūpējis īpašu dāvanu visiem fantastikas un šausmu žanru cienītājiem: klajā nāk latviešu valodā tulkotais Stīvena Kinga romāns "Kerija".

Gadumijā Apgāds Zvaigzne ABC sarūpējis īpašu dāvanu visiem fantastikas un šausmu žanru cienītājiem: klajā nāk latviešu valodā tulkotais Stīvena Kinga romāns “Kerija”.

Gadumijā Apgāds Zvaigzne ABC sarūpējis īpašu dāvanu visiem fantastikas un šausmu žanru cienītājiem: klajā nāk latviešu valodā tulkotais  Stīvena Kinga  romāns  Kerija, kurš pirms nepilniem četrdesmit gadiem (1974. gadā) kļuva par rakstnieka pirmo soli pretī kļūšanai par vienu no visvairāk izdotajiem un lasītākajiem autoriem pasaulē.

“Kerijas” priekšvēsture ir interesanta: romāna tapšanas laikā Stīvens Kings vēl slīga nabadzībā un parādos, turklāt necerēja jelkad uzrakstīt kaut ko, ko varētu izdot grāmatā. Arī “Kerijas”  uzmetuma pirmās lappuses sākotnēji ielidoja atkritumu tvertnē. Taču sieva Tabita, ticēdama vīra talantam, piespieda viņu darbu pabeigt un nosūtīja uz izdevniecību. Liels bija Kingu pāra pārsteigums, kad romāns neilgā laikā kļuva par absolūtu bestselleru!

Īstam šausmu literatūras pazinējiem “Kerija” vairs nav jāreklamē. Arī nejaušam interesentam būs skaidrs: šajā, tāpat kā citos Stīvena Kinga darbos, tiks pētīti cilvēka dvēseles tumšie nostūri, augšāmcelti pagātnes rēgi, gaisā virmos nelaimes nojausmas, un rakstnieks runās par bailēm, kas noslēptas tik dziļi zemapziņā, ka reti kurš gribētu ar tām sastapties aci pret aci. Bet, atverot šo grāmatu, jābūt gatavam būvēt tiltus  pār zemapziņas bezdibeņiem – ar tik plašu atvēzienu Kings darbojas mūsu apziņas tabu teritorijās.

Romāna galvenā tēla – ar fenomenālām telekinētiskām spējām apdāvinātas pusaudzes Kerijas – daļējie prototipi ir divas meitenes, ar kurām Stīvens Kings savulaik mācījies vienā skolā. Visticamāk, tāpat kā Kerija, arī šīs meitenes cieta no līdzaudžu pazemojumiem: labi pazīstama situācija ikvienam, kurš reiz mācījies skolā. Romāns vēsta arī par sievietes iekšējā spēka meklēšanu un atrašanu, par tiem sievietes seksualitātes aspektiem, kas biedē vīriešus. Jau darba sākumā nojaušam: kluso pilsētiņu, kurā atrodas Kerijas vidusskola, apdraud katastrofa. No kurienes tā nāks? Atbildi uz to var uzzināt, vien izlasot romānu.

Romāna kompozīcija ir savdabīga – pamatsižetu laiku pa laikam pārtrauc fragmenti no fiktīviem zinātniskiem rakstiem un grāmatām, kas sarakstītas par Kerijas pārdabiskajām spējām daudz vēlāk par aprakstītajiem notikumiem, kā arī izdzīvojušo atmiņas par notikušo. 

“Kerija” ir divas reizes ekranizēta: 1976. un 2002. gadā. Pašlaik top pasaulslavenā romāna Holivudas versija; paredzēts, ka filma uz ekrāniem nonāks 2013. gada pavasarī. Vienu no galvenajiem tēliem – Kerijas māti, reliģiozo fanātiķi Mārgaretu Vaitu – filmā atveido četrām Oskara balvām nominētā aktrise Džuliāna Mūra.

 

Lasītāju atsauksmes

Iesaki draugiem