Apraksts

Ja esat kādreiz dzīvojuši kopā ar kaķi, jūs zināt, cik tie mēdz būt viltīgi, maigi, neganti un izdomas pilni un vienlaikus arī lieli mīļumi. Šie vārdi lieliski raksturo arī šī romāna galveno varoni Zaku Cukuru – apķērīgu kaķi ar atsaucīgu dvēseli. Tas ir episka izmēra mīlas stāsts par Zaku Cukuru un viņa cilvēku, Jaunkundzi. Cukuram, kuram šī ir jau septītā dzīve (tajā reģionā kaķiem ir tikai septiņas dzīvības), ir neskaitāmi stāsti, ko vēstīt, un viņam piemīt arī ievērojams talants to darīt. Tomēr viņa lielākais talants ir spēja pieradināt savus cilvēkus (pat nelolojiet cerības, ka mēs esam tie, kuri pieradina kaķus).

Asprātīgi izmantojot kultūrvēsturiskas atsauces un salīdzinājumus – viņš savā iepriekšējā dzīvē bijis bibliotēkas kaķis – Cukurs stāsta par dienām un naktīm, ko pavada kopā ar Jaunkundzi šī romāna lappusēs, romāna, kas atsauc atmiņā kaķiem veltītos tekstus T. S. Eliota, Edgara Alana Po, Bodlēra un citu dižgaru stilā.

Lena Divani (dz. 1955), grieķu rakstniece, ir vairāku romānu, īso stāstu un lugu autore. Viņas darbi ir tulkoti un izdoti Spānijā, Turcijā, Itālijā, Lielbritānijā, Rumānijā un Izraēlā.
No grieķu valodas tulkojusi Iveta Skrastiņa

No grieķu valodas tulkojusi Iveta Skrastiņa.


Autorei lieliski izdevies uzrakstīt stāstu no kaķa viedokļa, vēstījums ir viegls un patīkams un bieži vien – pat ļoti trāpīgs. Ik pa brīdim pieķeram sevi, ar zīmuli atzīmējot domas un rindkopas, lai tās atrastu arī pēc grāmatas izlasīšanas. Zaks ir liels prātvēders, labs biedrs un īsts brīnums! Grāmata ikvienam, kuram patīk kaķi un kurš kaut reizi ir prātojis par to, ko gan kaķi īsti domā par cilvēkiem.
Goodreads.com

Neliela bet aizraujoša grāmata, vairāk ironiska nekā sentimentāla. Tā liks jums paraudzīties uz savu kaķi nedaudz citādām acīm.
Amazon.com

Labi uzrakstīts stāsts, kas pavēstīts asprātīgi, gudri un mīļi. Šī grāmata sagūsta lasītāja sirdi, un nemanot pieķeram sevi smaidām par gudrā kaķa pārdomām un viņa dažbrīd izklaidīgo cilvēku.
Pattisbooknook.blogspot.com

Aizmirstiet uz mirkli tos visuresošos interneta kaķus! Nīgro, šķībacaino, to punduri ar daudzajiem kāju pirkstiem un arī tos, kuru lielākā prasme ir ielēkt tukšās kastēs! Šis romāns tiek publicēts brīdī, kad kaķi kļuvuši par interneta slavenībām. Tomēr atšķirībā no daudzajām hipsterkaķu kultūras zvaigznēm Zaks Cukurs ir pelnījis mūsu nedalītu uzmanību.
YourCatMagazine

Lieliska un ļoti īpaša grāmata! Tie, kuriem ir kaķi, piekritīs šim apgalvojumam, izlasot vien nedaudz lappušu. Tie, kuriem kaķi šķiet apbrīnas vērtas radības (nesauksim kaķus par dzīvniekiem!), Lenas Divani grāmatā radīs kārtējo apliecinājumu savai pārliecībai. Bet tiem, kuriem kaķi ir sveši, šī grāmata ļaus iepazīt šos intelektuālos ģimenes draugus.
Ārzemju literatūras redakcija

Iesaki draugiem