Apraksts

Nikolā Vanjē – Francijas Džeks Londons – vairāk nekā 1.3 miljoni pārdotu grāmatu Francijā

Augstu Alpu kalnos, kur kalnu galotnes skūpsta mākoņus, dzīve ir mierīga un laba līdz sākas karš un kalnos parādās bīstams Zvērs: asinskārīgs briesmonis, kas slaktē ganībās izklīdušās aitas. Viss ciems vēlas to iznīcināt. Visi, izņemot vienu, – vecā gana Sezāra pieņemto un izaudzināto bāreņpuiku Sebastjēnu.

Kamēr Anželīna, skaistā maizniece, ir spiesta apgādāt vāciešus ar maizi, dakteris Gijoms palīdz ienaidnieka vajātiem ļaudīm šķērsot kalnu robežu uz Šveici. Vācu leitnants Pēters Brauns to zina un meklē iespēju atmaskot bēgļus un viņu pavadoni. Visu vēl vairāk sarežģī abu vīriešu sāncensība par Anželīnu…

Tomēr karš ir pārsteigumu pilns, un patiesība un cilvēka īstā daba ne vienmēr ir uzreiz ieraugāma. Uz skarbi krāšņo un reizēm biedējošo kalnu fona savērpjas drāma, ko atrisināt var vienīgi drosme, draudzība un mīlestība.

Nikolā Vanjē (Nicolas Vanier, dz. 1962) – plašu popularitāti guvis ceļojumu grāmatu un piedzīvojumu romānu autors – vairākās paaudzēs mīlēto Sesilas Obrī TV seriālu par Bellu un Sebastjēnu pārvērtis jaunā stāsta versijā, kuram īpašu ticamību piešķir viņa ilggadīgā pieredze un mīlestība pret cilvēka labākajiem draugiem – suņiem.

No franču valodas tulkojusi Agnese Kasparova.


Stāsts par Bellu un Sebastjēnu dzima 1965. gadā, kad vienā no tolaik diviem Francijas televīzijas kanāliem milzīgus panākumus guva Sesilas Obrī sarakstītā un televīzijai adaptētā sāga par bāreni, kuru Alpu kalnos audzina vecs gans vārdā Sezārs, un par zēna draudzību ar lielo suneni Bellu. Televīzijas seriāls piedzīvoja divus turpinājumus, tam sekoja animācijas filma. Stāsta popularitāte arī daļēji izskaidro faktu, ka 1977. gadā 19 000 zēnu Francijā tika dots vārds “Sebastjēns”.

Gandrīz pus gadsimtu vēlāk Bella un Sebastjēns atgriežas, bet šoreiz romāna lappusēs un uz lielā ekrāna. Nikolā Vanjē – romāna un tā ekranizācijas autors – saglabā savā versijā neparasto draudzību, kas uzplaukst starp mazu zēnu un lielu, baltu suni, bet maina vēsturisko kontekstu. Darbība norisinās Otrā pasaules kara laikā nelielā Alpu ciematiņā, kur valda vācu armijas terors. Pretošanās kustība slepeni palīdz ebreju bēgļiem šķērsot Francijas un Šveices robežu. Sebastjēns un Bella neviļus iesaistās kustības darbībā, glābjot bēgļus, izdara neiespējamo, jo kopā viņi ir neuzvarami. Sebastjēns, būdams bārenis, rod milzīgajā sunī savu vienīgo patieso draugu, ir gatavs to aizstāvēt arī tad, kad viss ciemats apvieno spēkus, lai cīnītos pret “Nezvēru”.

Sāga, no kuras dvesmo Alpu smarža, nezūdošas cilvēciskās vērtības un neskartas dabas skarbais skaistums.
Žurnāls Nous Deux

Stāsts par neparastu draudzību, kas uzplaukst starp mazu zēnu un lielu, baltu ganību suni. Neviens nebūtu spējis uzrakstīt šo stāstu labāk par Nikolā Vanjē. Grāmatai lasītāju mīlestība ir garantēta!
Laikraksts Le Figaro littéraire

Iesaki draugiem