Apraksts

E-grāmata pieejama arī Apple Books

Aivara Kļavja romāns “Piesmietais karavīrs” – vērienīgā vēsturisko romānu cikla “Viņpus vārtiem” trešā grāmata, kuras uzmanības lokā ir dramatiskais un saraustītais, karu, revolūciju un atklājumu pārpilnais 20. gadsimts, kuru lasītājs vēro ar dedzīgā latviešu komunista Augusta Miķelsona acīm.

“Krievijas revolūciju un pilsoņu kara šizofrēnija, latviešu strēlnieku bataljonu veidošanās, cīņas ar vācu landesvēru un 1919. gada padomju republikas haoss, Latvijas valsts dibināšana; vēl – kā tas bija raksturīgs arī iepriekšējiem sējumiem – atkāpes tuvākos un tālākos laikos, galvenokārt XVI un XVII gadsimtā. Un – beidzot puslīdz kļūst skaidra cikla kopējā – bezmaz jāsaka, grandiozā – iecere. Romānu cikls vēsta par laiku, kas, iespējams, ir vissarežģītākā un mīklainākā substance, par kuru nevienam nav nekādas skaidrības, kas tas īsti ir.”
Guntis Berelis

Rakstnieks un žurnālists Aivars Kļavis (1953) literatūrā ienāca 70. gados ar stāstu krājumu Kafejnīcā zagtas karotītes (1976), kurā pirmo reizi latviešu padomju literatūrā bija mēģinājums atveidot jauna cilvēka reālo pasaules skatījumu. Sekoja vairākas līdzīgā intonācijā ieturētas stāstu un aprakstu grāmatas, tostarp īpaši iezīmīgs bija garstāsts Es saucu, lai atsauktos (1982). 1987. – 1991. gadā rakstnieks bija žurnāla Avots galvenais redaktors – šis žurnāls spēlēja lielu lomu Atmodas laika intelektuālā klimata veidošanā un kļuva par platformu, kurā debitēja jaunā autoru paaudze.

Romānu cikls "Viņpus vārtiem", kuram autors veltījis desmit gadus, iezīmē jaunu pavērsienu rakstnieka daiļradē. Par šo romānu ciklu rakstnieks 2012. gadā saņēma Baltijas Asamblejas balvu.

Iesaki draugiem