Apraksts

“Maoru zelts” ir Sāras Larkas jaunās, aizraujošās Jaunzēlandes triloģijas pirmā grāmata.  

Romāna darbība aizsākas mazā, nabadzīgā Īrijas ciematā un turpinās Jaunzēlandē, kas 19. gadsimta bada laikos bija daudzu izceļotāju galamērķis un arī cerība uz labāku dzīvi.
Tur, katrs sava likteņa nolemti, nonāk arī romāna galvenie varoņi: Ketlīna, skaistā, trūcīgā, naivā drēbnieka meita, Lizija, bijusī priekameita, kura jaunajā zemē ir cieši apņēmusies kļūt par tikumīgu sievieti, un Maikls, vienkāršs zemnieku puisis, kurš, kā gadījies, kā ne, ir abu sieviešu lielā mīlestība. Katram no varoņiem ir jāiziet cauri neskaitāmām ciešanām, jāiztur daudzi pazemojumi un pārbaudījumi, par ko dzīve viņus tomēr vēlāk atalgo.
Šis ir vēl viens Sāras Larkas darbs, kas ļauj atslēgties no ikdienas realitātes. Autores plūstošā, tēlainā valoda spilgti uzbur acu priekšā Jaunzēlandes neatkārtojamās dabas ainavas. Kopā ar romāna varoņiem, kuri ir bieži viesi vietējās maoru ciltīs, rakstniece ieved lasītāju Jaunzēlandes pirmiedzīvotāju savdabīgajā pasaulē.

Aizraujošs un sirsnīgs romāns ar daudziem negaidītiem sižeta pavērsieniem par sievietēm, kam nākas daudz ciest un kas tomēr nenolaiž rokas un nezaudē cīņas sparu, par vaļu medībām, aitkopību un zelta drudzi – eksotiski un valdzinoši.

Grāmatas galvenie varoņi:
Ketlīna – skaista un maiga jauna meitene, kas nolēmusi neklausīt tēva gribai, bet apprecēties ar savu mīļoto Maiklu.
Maikls – valdzinošs un romantisks, dumpinieciski noskaņots jauns īru puisis, kurš negrib pakļauties angļu kungu noteiktajai kārtībai.
Lizija – bārene ar brīnumjauku smaidu, kas spēj sasildīt sirdi ikvienam. Varbūt tieši izsūtījumā viņai beidzot radīsies iespēja vadīt Dievam tīkamu dzīvi.

Ja Īrijā togad nevaldītu tik nežēlīgs bads, varbūt Maikla un Ketlīnas dzīves būtu ritējušas savu ierasto gaitu, bet tolaik pat mazāks nodarījums nekā graudu zādzība varēja novest līdz karātavām vai mūža izsūtījumam.
Arī Anglijā pietiek ar niecīgu pārkāpumu, lai kļūtu par noziedznieku un izsūtīto. Lizija ir tikai nozagusi maizi, tomēr viņa saņem tādu pašu sodu kā sieviete, kas noslepkavojusi savu vīru, – mūža izsūtījumu.
Draudzība, mīlas trīsstūris un cieši savijušies cilvēku likteņi zelta drudža pārņemtajā Jaunzēlandē.

Sāra Larka ir dzimusi 1958. gadā Bohumā Vācijā.
Viņa ir studējusi vēsturi un literatūrzinātni. Ilgus gadus strādājusi par gidi. Jau agrā jaunībā autore iemīlējusi krāšņo Jaunzēlandi, tās eksotisko dabu un tradīcijām bagāto maoru kultūru.
Pasaules slavu iemantoja jau pirmā viņas Jaunzēlandes triloģija “Balto mākoņu zemē”, “Maoru dziesma” un “Kivi aicinājums”, kuru iemīļojuši arī latviešu lasītāji.

No vācu valodas tulkojusi Sinda Krastiņa.

Iesaki draugiem