Apraksts

Dzejniece un publiciste Anna Rancāne, gandrīz desmit gadu sadarbojoties ar ceļojumu aģentūru "IMPRO” Latgales braucienu organizēšanā un strādājot par laikraksta "Diena” reģionālo korespondenti no 2001. līdz 2011. gadam, iepazinusi teju katru sava dzimtā novada stūrīti un satikusi daudz interesantu cilvēku. Dažādās Latgales vietās izjusto, piedzīvoto un redzēto viņa apkopojusi grāmatā, kurā aicina mūs doties aizraujošā ceļojumā pa divpadsmit Latgales lokiem – apmeklēt dažādus apskates objektus, priecāties par jaukām dabas ainavām un sastapt kolorītas personības. Šajā ceļojumā Anna Rancāne mums "parāda” savu Latgali – tādu, kas viņai pazīstama, tuva un mīļa.
Annas Rancānes radošajā pūrā ir septiņi dzejoļu krājumi. Viņa ir latgaliešu neoficiālās himnas "Skaidra volūda” vārdu autore. Par savu literāro darbību Anna Rancāne saņēmusi vairākus apbalvojumus: Veidenbauma prēmiju (1996), Aspazijas prēmiju (1999) un Preses nama balvu (2001), Latgales kultūras gada balvu “Boņuks” 2012.gadā.

Par savu grāmatu Anna Rancāne saka tā:
"Uzskatiet tos par Latgales stāstiem, kuri papildina piedzīvojumu aprakstu, piedzīvojumu, uz kādu es parasti aicinu tūristus, – skatīties, izjust, baudīt šo vasaras dienu, kas vairāk nekad neatkārtosies, izjust to reizēm necilo, reizēm izaicinoši krāšņo, nedaudz svešatnīgo, bet vienlaikus tik ļoti latvisko Latgales skaistumu. Taču – kas ir akmeņi bez cilvēkiem, takas bez gājējiem, puķes bez mīlestības? Pats svarīgākais šajos Latgales lokos ir tajos sastaptie cilvēki un viņu likteņu pieraksti.”

Iesaki draugiem