Apraksts

Sajūk mani sīki raksti,
Kā uguņa dzirkstelītes.
Met' melno, met' balto,
Pats rakstiņš iztaisīs.

Lasi jostās ierakstītos stāstus! Raksti pats savējos, izmantojot latviešu rakstu zīmes!

Ar zīmēm un rakstiem ir līdzīgi kā ar modernajām tehnoloģijām: informācija tiek saglabāta un nodota tālāk kodētā veidā. Lai datus atšifrētu, ir jāzina kods. Arī latvju raksti ir informācija, bet zīmes - kods. Rakstus var “lasīt”, ja pazīst zīmes un tām atbilstošos tēlus. Savukārt tēli jāmeklē latviešu tautas pasakās, dainās un ticējumos.

Grāmatas “Zīme. Raksts. Nozīme” autore Inese Krūmiņa ir matemātiķe, jostu audēja un folkloriste. Viņa aicina tevi, lasītāj, paraudzīties uz latviešu zīmēm un rakstiem no neierastāka skatupunkta: apvienojot analītisko aušanas pieredzi ar zīmju jēgas izpratni.

Grāmatu vēl jo neparastāku dara tās īpašais pielikums: divrūtiņu raksta tīkls un vairāki raksta kodi. Izmēģini tos un redzēsi, kā zīmes atdzīvojas, mainās un veido dažādus raksta motīvus!

“Grāmatā “Zīme. Raksts. Nozīme” Inese Krūmiņa pauž savu viedokli par tām ģeometriskā raksta zīmēm un struktūrām, kas vislabāk piemērotas aušanai un adīšanai. Viņa aplūko ornamenta un zīmju uzbūves tehnisko pusi, reizē mēģinot pietuvoties to simbolisma izpratnei.

Tā ir arī ierosme lasītājiem pašiem veidot rakstus, meklēt tālāk un izzināt raksta struktūras un tradicionālās kultūras mantojumu, kura nozīmīga sastāvdaļa gan sirmā senatnē gan arī mūsu dienās, ir latviešu ģeometriskais raksts un simboliskās zīmes.”
Valdis Celms

Iesaki draugiem