Apraksts

Grāmata pieejama arī Books

Oriģinālliteratūras konkursā bērniem un jauniešiem „Zvaigznes grāmata” starp atzinību guvušajiem izcēlās arī Ingus Macata (1992) debija literatūrā, un nu pie lasītājiem dodas vēl viens fantāzijas žanrā balstīts romāns – „Koncertflīģelis”.
I. Macats mācījies J. Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā klavieru klasē, Rīgas Kultūru vidusskolā apguvis japāņu un franču valodu un Latvijas Universitātē studē franču un itāliešu filoloģiju. Mūzika un valodas vienmēr bijušas liela Ingus kaislība, nu jau viņš pats sacer skaņdarbus un pat izdomā jaunas valodas.
Literatūrai Ingus nopietni pievērsies 14 gadu vecumā, kad piereģistrējās jauno rakstnieku forumā „Karneola”. Darbu idejas parasti rosina minējums: „Kā būtu, ja...?” Varbūt tieši tādēļ Ingus tik ļoti iemīļojis fantāzijas žanru – tas paver visplašāko iespējamību un neiespējamību spektru.
Romāna „Koncertflīģelis” pamatā bija jautājums: „Un kā būtu, ja pastāvētu kāda paralēlā pasaule, kurā varētu iekļūt ar mūzikas palīdzību?”
Venēcijas brīnumbērns Čelestīno Gregori to spēj. Līdzko jaunais pianists pieskaras flīģeļa taustiņiem, viņš pārceļas brīnumainā realitātē, kurā acis apbur pasakainas ainavas un dzīvo mītiskas būtnes, kas pakļaujas ikvienai notij un taktij. Tomēr arī šajā fantāzijas pasaulē pastāv ļaunums, par kuru tās radītājam pašam nav ne jausmas.
Šķietami bezjēdzīgs nelaimes gadījums Čelestīno ne tikai uz laiku noliek slimības gultā – tas kļūst par cēloni atklājumam, ka puisim ir daudz nopietnākas veselības problēmas. Viss pēkšņi ir jāpārvērtē – gan attiecības ar tuvākajiem cilvēkiem, gan nākotnes izredzes. Taču galvenais, ka arī Čela mūzikas fantāzijas pasaulē viņam priekšā stāv smagi pārbaudījumi. Un beidzot jauneklis sāk saprast un novērtēt, kāda nozīme ir tam, ka blakus atrodas cilvēki, kuri viņu patiesi ir mīlējuši un mīl.
Jaunā autora pirmais romāns valdzina ne tikai ar sižeta paralēlo risinājumu īstenībā un fantāzijā, bet arī ar pastāvīgo mūzikas klātbūtni tekstā, tā ka lasītājam šķitīs – nevis vārdi, bet tieši Čelestīno radītā mūzika, nedzirdami skanot, virza un ietekmē notikumus.

Iesaki draugiem