Apraksts

Pērs Petersons (Per Petterson, dz. 1952) ir ievērojams mūsdienu norvēģu rakstnieks, kuru literatūrkritiķi un lasītāji liek līdzās literatūras dižgariem Knutam Hamsunam un Sigrijai Undsetei. Nenoliedzami, lasītāji viņa radītos tēlus un notikumus nespēj aizmirst un vienmēr lūkojas pēc jauniem Pēra Petersona darbiem. Romāns “Prom ārā zirgus zagt” ir tulkots vairāk nekā 40 valodās un ir saņēmis arī literārās balvas: 2006. gadā – The Independent Foreign Fiction Prize un 2007. gadā – lielāko starptautisko balvu literatūrā The International IMPAC Dublin Literary Award, pretendentu sarakstā nobīdot malā Salmanu Rušdi.

“Prom ārā zirgus zagt” ir romāns, kas apbur, savaldzina un sāpina. Pēc izlasīšanas dvēselē paliek smeldze un sajūsma – milzīgs prieks par rakstnieka talantu, spēju dziļi, pat meditatīvi runāt par dzīvi.
Romāna centrā ir pusaugu zēns un viņa tapšana par vīru. Stāsts ir par dzīves pieredzi, kas gūstama vien katram pašam, piedzīvojot gan kaislīgu mīlestību un prieku, gan draudzību un nodevību.

“Bet tāda ir dzīve. [..] Tev jāņem tā tāda, kāda ir, un jāatceras, un pēc tam jāpārdomā, un nav jāaizmirst, un nav jājūt rūgtums.”

No norvēģu valodas tulkojusi Solveiga Elsberga.

Publikācijas

Iesaki draugiem