Apraksts

Jans Martels (1963) ir kanādiešu rakstnieks, vairāku grāmatu autors. Par romānu “Pī dzīve” saņēmis Bukera balvu. Pēc šīs neparastās grāmatas motīviem uzņemta filma.

Pusaugu indiešu zēns Pisīns Molitors Patels jeb Pī – šī romāna galvenais varonis – pēc kuģa bojāejas mazā laiviņā 227 dienas kuģo pa okeānu kopā ar tīģeri, vārdā Ričards Pārkers, hiēnu, orangutanu un zebru. Ceļojums ir krāšņs kā pasaka, brīnišķīgs kā okeāns saullēktā un biedējoši varens kā spēcīga vētra. Vai Pī piedzīvojuma atstāsts ir ticams? Neticams? Kā saka Pī: “Ja jūs tā mulsina ticamība, kam tad jūs dzīvojat? Vai mīlestībai ir viegli noticēt?”

“Stāsts, kurā darbojas Bengālijas tīģeri glābšanas laivās un indiešu puikas, kas pielūdz Allāhu, Jēzu un hinduistu dievības, viegli var kļūt patētisks, bet Martels izglābj savu romānu no salkanības, pamatojot to skaudrā realitātē.”
Time

No angļu valodas tulkojusi Maija Andersone.


“Martela rakstības stils ir tik neparasts, ka jādomā – viņš vēlas, lai lasītājs to baudītu kā sniegpārsliņu – tā, it kā nevienai citai grāmatai līdz šim nebūtu piemitusi tāda pati forma... “Pī dzīvē” var ieraudzīt ticību – vienu no mirklīgākajām emocijām, tomēr bezgala svarīgu visā dzīves laikā – jo tā ir dzīvotgribas pašā pamatā. Ik notikumā, kas risinās Pī ceļojuma laikā, viņam tā piemīt.”
National Post

“Neatkārtojama grāmata... Svaiga, oriģināla, gudra, zemtekstu un aplinku pilna, visaptveroša vieduma piepildīta.”
Mārgareta Atvuda

“Lasītājiem, kuri jau iepazinuši Mārgaretas Atvudas un Maikla Ondatjes darbus, jāiemācās mūsdienu kanādiešu literatūras kartē atrast vietu izcilajam Janam Martelam.”
Chicago Tribune

“Jans Martels ir rakstnieks, kura talants ir tikpat neticami brīnišķīgs kā stāsts, kuru viņš – un viņa radītais Pī – vēlas pastāstīt.”
The Spectator

“Šis romāns ir patiesa vērtība – izstāstīts ar burvīgu humora izjūtu, inteliģenci, lielisku iztēli (tajā ir itin viss, atskaitot seksu!), šī ir grāmata, par kuru jūs stāstīsiet draugiem, noteikti piebilstot: izlasi!”
barcelonareview.com

“Reālistisks, aizraujošs stāsts par izdzīvošanu jūrā. No vienas puses, tas ir rūpīgi noslīpēts piedzīvojumu stāsts, kurš rāda, kā nokļūšana ekstremālos apstākļos norūda cilvēka raksturu... No otras puses, tās ir dziļas pārdomas par reliģijas lomu cilvēka dzīvē un par dzīvniecisko cilvēkā un dzīvniekos.”
The Hamilton Spectator

Iesaki draugiem