Apraksts

Paskāls Mersjē (Pascal Mercier), dzimis 1944. gadā Bernē, ir filozofijas profesors Berlīnes Brīvajā universitātē. 2006. gadā par savu daiļradi saņēmis Luīzes Marijas Kašnicas balvu.

Mācību stundas vidū latīņu valodas skolotājs Raimunds Gregoriuss pēkšņi pieceļas un atstāj klasi. Viņu ir pārņēmusi biedējoša sajūta, ka laika vairs nav atlicis daudz, un viņš pamet savu sakārtoto, mierīgo dzīvi un iekāpj nakts vilcienā, kas dodas uz Lisabonu. Koferī viņam ir portugāļa Amadeu di Pradu grāmata – Gregoriusa prātu neatlaidīgi nodarbina tajā paustās domas par dzīvi, mīlestību, vientulību, galīgumu, draudzību un nāvi. Viņš dodas meklēt šo fascinējošo cilvēku. Gregoriusa dzīvi tam ir lemts mainīt līdz nepazīšanai.

Kaismīgs romāns izsmalcinātiem baudītājiem.
La Reppublica, Itālija

No vācu valodas tulkojusi Silvija Brice.


Aizraujošs piedzīvojums. Brīnišķīgs romāns.
Der Spiegel, Vācija

Ar jauno romānu Mersjē ir pārspējis pats sevi. Grāmata liek aizrauties elpai, to nav iespējams nolikt malā. [..] Rokasgrāmata dvēselei, prātam un sirdij.
Die Welt, Vācija

Viens no pēdējo gadu dižākajiem romāniem Eiropā.
Page des libraires, Francija

Romāns lasītājiem, kuri gaida no literatūras daudz, uzrakstīts spoži, ar nepārspējamu talantu un acīmredzamu māksliniecisku spēku, ar plašām zināšanām par cilvēka dabu, prātu un dvēseli.
Berlingske Tidende, Dānija

Sensācija. Labākais romāns pēdējos desmit gados. Neticami skaidrs un skaists.
Bücher, Vācija

Meditatīvs romāns ar neparastu spēku, kas aizvien pieaug, ievedot lasītāju atmiņu labirintā un filozofiskās koncepcijās. [..] Izcila lasīšanas bauda.
San Francisco Chronicle, ASV

Smalks stils, krāšņs stāstījums un bagāta filozofija. [..] Izlasīju to trijos vakaros. Un pēc tam apņēmos mainīt savu dzīvi.
Süddeutsche Zeitung, Vācija

Šis romāns cildina valodas skaistumu un burvību, lietpratīgi runā par tādiem jēdzieniem kā upurēšanās, noslēpumi, atmiņas, vientulība un tirānija.
Chicago Sun-Times, ASV

Ik pa brīdim bija jānoliek grāmata, lai apdomātu kāda tās varoņa teikto. [..] “Nakts vilciens uz Lisabonu” ir intelektuāls izaicinājums lasītājam – vairāk nekā jebkurš cits romāns kopš, piemēram, Umberto Eko radītā “Rozes vārds”.
BookPage, ASV

Šī grāmata – iespaidīga, nopietna un spoža – ir viens no dižajiem šīs sezonas atklājumiem.
L’Humanité, Francija

Lasītājs drīz aizraujas tikpat kaislīgi kā Gregoriuss, sekodams viņam pagātnes akačos. [..] Šī grāmata tik spēcīgi atbild uz svarīgākajiem eksistenciālajiem jautājumiem, ka spēj mainīt lasītāja dzīvi. Spožs romāns, kas vienlīdz saviļņo gan prātu, gan sirdi.
The King’s English Bookshop, Soltleiksitija, ASV

Grāmata, kurā cieši savijas poēzija un filozofija.
Tages-Anzeiger, Šveice

Pēc šī filozofisko refleksiju viesuļa jūs būsiet cits cilvēks. Tas droši vien ir vislielākais kompliments, kādu var izteikt romānam – un šī grāmata ir to pelnījusi.
Kristeligt Dagblad, Dānija

“Nakts vilciens uz Lisabonu” palīdz lasītājam atcerēties, ko nozīmē lasīt pa īstam.
Elliott Bay Book Company, ASV

Elegants stāsts par to, kā viens cilvēks pēta otru. Romāna kompozīcija apbrīnojami skaisti apvieno iekšējo un ārējo ceļojumu, kurš izgaismo mūžīgos jautājumus: ko nozīmē būt cilvēkam, un cik tuvu mēs spējam iepazīt citus – un paši sevi.
Børsen, Dānija

Gudrs romāns par brīvības meklējumiem.
Vrij Nederland, Nīderlande

Pacietīgs lasītājs tiks atalgots [..] ar lieliski veidotu sižetu un ar Mersjē virtuozi orķestrētu plašu un neaizmirstamu tēlu galeriju. Stāstījuma gaitā Gregoriusa un Pradu dzīvesstāsti satuvinās arvien vairāk un romāns kļūst par saviļņojošu meditāciju, kuras centrā ir mūsu dzīves izšķirošie mirkļi un mēmās eksplozijas, kuras maina visu.
Library Journal, ASV

Eleganta, meditatīva grāmata, [..] mūžsenā intelektuāļu dilemma, aplūkota aizraujošā stāstījumā. Intriģējoša daiļliteratūra.
Kirkus Reviews, ASV

Kaismīgs romāns izsmalcinātiem baudītājiem.
La Reppublica, Itālija

Iesaki draugiem