Apraksts

Reprezentablais izdevums “Meinhards fon Gerkāns Latvijā”, kas tapis, sadarbojoties uzņēmuma Vincents projektēšanas birojam un Apgādam Zvaigzne ABC, veltīts Rīgā dzimušā un pašlaik pasaulē slavenākā vācu arhitekta Meinharda fon Gerkāna dzīvei un daiļradei. Viņa arhitektūra uzrunājusi daudzus miljonus planētas iedzīvotāju gandrīz visos kontinentos. Vārdi “Cilvēks, kurš maina planētas vaibstus”, kas izvēlēti izdevuma apakšvirsrakstam, atklāj izcilā arhitekta veikuma apjomu – viņš visā pasaulē projektējis lidostas, administratīvās un banku ēkas, baznīcas, koncertzāles, klīnikas, muzejus, bibliotēkas, ražošanas halles, stadionus un dzelzceļa stacijas. 20. gadsimta universālās arhitektūras celmlauža Meinharda fon Gerkāna sasniegumi ir guvuši starptautisku atzinību – meistara profesionālajā kontā ir gandrīz 500 balvu.

Meinhards fon Gerkāns ir pirmais pasaules mēroga arhitekts, kura projekti realizēti arī Latvijā – metra dzimtajā zemē. Projektējot Latvijas pasūtītājiem, arhitekts godīgi atzīst sentimenta klātbūtni un apgalvo, ka jebkuru vērienīgu, miljonus vērtu projektu Āzijā atsver pat visnecilākais darbs Jūrmalā vai Rīgā, jo te viņš strādā īpašu jūtu vadīts. Tieši Latvijā arhitekta iracionālās izjūtas iemiesojas videi un kultūrai tuvos ēku siluetos un plānojumos. Protams, arhitekts Meinhards fon Gerkāns pieder pasaulei, taču Jūrmala un Rīga var pamatoti lepoties ar meistara devumu – villu un sabiedrisko ēku perfektās aprises būs tam apliecinājums vēl gadiem ilgi.

Apjomīgais, krāšņi ilustrētais albums, kurā detalizēti atspoguļoti Meinharda fon Gerkāna realizētie un iecerētie projekti Latvijā, izdots latviešu un vācu valodā. Tā adresātu loks ir ļoti plašs: grāmata būs lielisks ieguvums ikvienam, kam interesē arhitektūra, – studentiem, pasniedzējiem, arhitektiem, mākslas vēsturniekiem, arhitektūras pētniekiem u.c. Izdevums ir gan visaptverošs Meinharda fon Gerkāna arhitektūras filozofijas atspoguļojums, gan elegants dzimtenē īstenoto un iecerēto projektu atainojums, gan cieņas apliecinājums izcilajam latviešu arhitektam par viņa ieguldījumu Latvijas un pasaules arhitektūrā.

Publikācijas

Iesaki draugiem