Apraksts

Vai jūs kaitina margarīna, jogurta un citu “īpaši veselīgu” rūpnieciski ražotu pārtikas produktu reklāmas TV un citos plašsaziņas līdzekļos? Vai kādreiz esat jutuši aizdomas par lielveikalos piedāvāto pārtikas rūpniecības ražojumu patieso kvalitāti un piemērotību drošam patēriņam, esat satraukti par daudzajām e-vielām pārtikas produktos, ģenētiski modificēto augu ekspansiju vai mūsdienu bērnu ēšanas paradumiem?

Šo grāmatu vajadzētu izlasīt ikvienam, kurš patiesi interesējas par veselīgu uzturu 21. gadsimtā. Tajā vācu žurnālists un autors Hanss Ulrihs Grimms atklāj patiesību par pārtikas (uztura) “lielo politiku” Eiropā un citviet pasaulē. Vai gribat uzzināt, kā “roku rokā” darbojas pārtikas produktu un to piedevu lielražotāji, pārtikas industrijas lobiji, uzraugošās kontroles iestādes, juristi, zinātnieki un pat ārsti, kur tas notiek un kādas intereses vada šo sadarbību? Kas to visu finansē, un kur tiek tērētas milzīgas summas, tostarp no nodokļu maksātāju naudas? Un kāds no tā ir praktisks labums (vai ļaunums) patērētājiem? Cik daudz patiesības var būt (vai nebūt) dažādu uztura konsultantu un zinātnieku apgalvojumos, un kāda nozīme arī mūsdienās ir veselajam saprātam? Un, galu galā, kādi ir iespējamie risinājumi?

Ieskatam – daži citāti no grāmatas.
“Valsts ir ieinteresēta, lai industrija plauktu un tādējādi tiktu radītas un uzturētas darbavietas. Tāpēc valsts interesēs nevar ietilpt industriālas produktu ražošanas vadlīniju izjaukšana... Tātad pastāv bažas, ka dabas transformācija tiks turpināta – arī no valsts puses.”
“Visur pasaulē jārada reģionālas, decentralizētas pārtikas apgādes sistēmas...”
“Cilvēki, kuri tiešām dzīvo ilgu mūžu, drīzāk paļaujas uz pierādītām receptēm.”

Iesaki draugiem