Apraksts

Kvilings jeb "papīra filigrāns" (no angļu val. vārda quill - spalva, riša; gofrēt) ir smalks un skaists rokdarbu veids, kad no šaurām papīra strēmelītēm tiek veidotas interesantas figūras un kompozīcijas.

Pastāv uzskats, ka kvilings bijis zināms jau viduslaikos, kad mūķenes gatavojušas medaljonus, rāmjus ikonām un pat grāmatu vākus, tinot uz putna spalvas gala papīra strēmelītes ar apzeltītām maliņām, tā radot apzeltījuma iespaidu (īpaši bieži ar šo rokdarbu aizrāvās mūķenes nabadzīgās baznīcās).

Pēdējās laikā arī pie mums kvilings kļūst aizvien populārāks, jo ir daudzveidīgs, aizraujošs un interesants rokdarbs. Šo tehniku var apgūt apgūt ikviens, kas vēlas, vajag mazliet brīva laika, nedaudz pacietības un iedvesmas radošām idejām. Īpaši ieteicams nodarboties ar kvilingu ir bērniem, jo tas attīsta pirkstu motoriku, domāšanu un spēju koncentrēties. Savukārt pieaugušajiem darbošanās šajā tehnikā būs lieliska atpūta no ikdienas steigas, un prieku noteikti sagādās ar pašu izgatavotas vienreizējas un īpašas apsveikumu atklātnītes, sienu rotājumi, dāvanu dekori un pat gleznas.


Ļaujieties radošām fantāzijām!

Iesaki draugiem