Apraksts

Jauna psiholoģe uzsāk darbu pastiprinātas drošības psihiatrijas institūtā, kurš atrodas Pireneju kalnos. Tajā ārstē reiz tiesātus psihopātus un sērijveida slepkavas. Tajā pašā dienā kādas hidroelektrostacijas strādnieki pie apledojušas klints augstu kalnos atrod piestiprinātu zirga līķi bez galvas.
Kurš ir vainīgs? Vai kāds trakais no institūta?

Izmeklētājam Servazam ir skaidrs, ka institūta apsardzes sistēma darbojas nevainojami un ieslodzītajiem nav nekādu iespēju izkļūt ārā.
Tad kurš nogalinājis zirgu? Un uzstiepis to klintī?

DNS analīzes norāda uz vienu no ieslodzītajiem, sērijveida slepkavu Juliānu Irtmanu. Vēl trakāk, tiek atrasti arī divi noslepkavoti cilvēki... Kā psihopāts izkļūst no dziednīcas un nemanīts ielavās atpakaļ? Varbūt kāds izmanto viņa DNS?

Spriedzes pilna intriga, nežēlīga iegremdēšanās mūsu visapslēptākajās bailēs. Visi romāna varoņi ir neparasti un nervozi, un līdz sižeta atrisinājumam
aizdomās var turēt jebkuru no tiem.

Bernārs Miņjē (Bernard Minier, dz. 1960) ir dzimis Francijas dienvidaustrumos, dzīvojis Pireneju kalnu tuvumā. “Melnais taurenis” ir viņa pirmais romāns, kas uzreiz pēc izdošanas ierindojies bestselleru sarakstu topos, ieguvis 2011. gada COGNAC kriminālromānu balvu, nominēts ELLE lasītāju balvai 2012. un 2013. gadā.

No franču valodas tulkojusi Maija Indraša.


Izdevēju sensācija Francijā... darbs, kurš atrodas bestselleru sarakstu pirmajās vietās – tāds ir Bernāra Miņjē pirmais kriminālromāns “Melnais taurenis”... darbs, kurā jaušams franču šarms un meistarīgi savīta sižeta līnija.
Le Figaro

Lieliski! Metjū Kasovica cienīgs filmas scenārijs.
Rodrigess Velārs, Le Nouvel Observateur

Kā apgalvo psihiatrs, romāna “Melnais taurenis” personāžs: “...kāds šajā ielejā uzņēmies Dieva lomu.” Vai tiešām Dieva? Drīzāk gan sātana. Seni draugi, skumjas brīvdienu nometnes, dīvaini noziedznieki ar psihiskām novirzēm, atriebība un nevainīgi cilvēki... Bernārs Miņjē savā pirmajā romānā izmantojis pilnīgi visu. Bet, pats galvenais, šis aizraujošais darbs “Melnais taurenis” ir īsts sasniegums kriminālromānu žanrā.
Brižita Ernandes, Le Point

Bernāra Miņjē “Melnais taurenis” – ledaini stindzinošs romāns! Tas sākas ar tik iespaidīgu ainu, ka lasītājs to neapzināti vizualizē. Jau pirmās lappuses liek izbailēs nodrebēt, radot vēlmi noskaidrot, kas īsti noticis un kas aiz tā visa slēpjas, kurš vai kuri ir vainīgie, un izprast, kas mīt sirds un dvēseles – arī pašas samaitātākās – dzīlēs.
Pireneju kalni un ielejas ar ziemas saltumu un ledājiem, vēju ieskautiem, pamestiem plašumiem, kas glabā noslēpumus un klusē par pagātnes notikumiem, šķiet kā atsevišķs romāna tēls. Savukārt romāna darbības vieta – elektrospēkstacija, gaisa vilcieniņš, slēgta tipa iestāde bīstamiem noziedzniekiem ar psihiskām novirzēm utt. – tas viss rada gaisā virmojošas izbailes. Divi atsevišķi stāsti, kuri norit paralēli, taču vienubrīd saskaras un izrādās savstarpēji saistīti, atklājot ļaunumu, kas uzpeld virspusē, un cilvēka neprātu un vājprātu. Un, lai gan lasītāju ir pārņēmušas stindzinošas bailes, gribas lasīt vēl un vēl!
Aliksa Bejāra, L’Express

Lasītāji, atcerieties vārdu – Bernārs Miņjē! Turpmāk viņš ieņems vērā ņemamu vietu starp citiem Francijas trilleru meistariem.
Le Figaro

Iesaki draugiem