Apraksts

Džūljens Bārnss (1946) ir britu rakstnieks, 2011. gada Bukera balvas laureāts un deviņu romānu autors. Romāns “Beigu izjūta”, par kuru autors saņēmis Bukera balvu, ir starptautisks bestsellers, patiess literārs šedevrs, kuram piemīt Bārnsam raksturīgā precizitāte, izveicība un dziļums.

Kas ir tas, ko mēs dēvējam par atmiņām? Vai tie ir patiesi notikumi vai tikai notikumu atspulgi, kas dažādojas atkarībā no tā, kurš notikuma dalībnieks tos atceras? Vai varbūt ikviens no mums glabā atmiņas tādos kā slāņos: virsējais, ar kuru dalāmies, vidējais, kuru atklājam pavisam īpašiem cilvēkiem, nākamais, kuru atminamies vien paši un tad tumšā dzelme – atmiņas, kuras droši noglabātas pat no sevis?

Tonijs Vebsters un viņa kompānija Adrianu Finnu satiek skolā. Izsalkuši pēc seksa un grāmatām, puiši kopā izdzīvo neveiklo pusaudža vecumu un meiteņu trūkumu, apmainoties izlēcieniem, savējo jokiem, baumām un asprātībām. Adrians šķiet nopietnāks par pārējiem, katrā ziņā inteliģentāks, un pārējie trīs puiši viņu teju glorificē...

Tonijs pusmūžā. Tā ir mierīga mūža mierīga nogale līdz brīdim, kad pēkšņs sveiciens no tālas pagātnes – neliels mantojums no teju nepazīstamas sievietes – liek Tonijam atcerēties. Viņš gremdējas atmiņu tālākajos slāņos, paceļot un parādot tos citu pēc cita, līdz attēls spogulī šķiet skaidrs un vismaz patiesībai līdzīgs. Bet tas ir pavisam cits stāsts. Par Adrianu, Toniju un Veroniku.

No angļu valodas tulkojusi Ieva Lešinska.


Romānam “Beigu izjūta” piemīt angļu literatūras klasikas iezīmes. Tas ir sarakstīts izmeklētā stilā ar smalki izstrādātu sižetu un ar katru lasīšanas reizi paver jaunas dzīles.
Stella Rimingtone, 2011.gada Bukera prēmijas žūrijas priekšsēdētāja

Džūljens Bārnss uzbūvē iespaidīgu kauna un klusēšanas gaisotni. Kā jau ierasts rakstnieks izceļas ar spēju iekrāsot ikdienas realitāti ar sava varoņa savpatno subjektivitāti, vienlaikus nezaudējot dzīvīgu precizitāti. [..] Novatorisks, rosinošs, atmiņā paliekošs.
The Guardian

Aizraujoši! Šī grāmata neapšaubāmi vairos Bārnsa reputāciju. Lai jūs nemulsina, ka tā ir tik īsa. Tās noslēpums ir tikpat dziļi paslēpts kā vissenākās atmiņas.
Anita Bruknere, The Telegraph

Īsa un asa... Kā jau patiesam amata meistaram Bārnsa precīzā un taupīgā proza bieži sagādā baudu, un viņam izdodas šais nedaudzajās lappusēs ietilpināt dzīvīgus raksturus, spilgtas ainas un emocionālu izpratni.
The List

Bārnsam būtībā izdevies padarīt grāmatu divreiz ietilpīgāku, beigās atklājot noslēpumu, kas liek mums to pārlasīt vēlreiz. Pasniegts visnotaļ neuzmācīgi, Bārnsa stāsts ir meditācija par atmiņas neuzticamību un nepatiesumu. [..] Viltīgi musinoša grāmata.
London Evening Standard

Prasmīgi veidots stāsts ar negaidītām sekām.
The Sunday Times

Īss, bet iespaidīgs darbs par atmiņu, šķiras piederību, seksu un to, cik nepilnīgas ir mūsu liecības par savu dzīvi .... Katrs Bārnsa rūpīgi veidotais teikums pelnījis, lai pie tā pakavējamies, un darba ietekme jūtama gluži ķermeniski.
Winnipeg Free Press

Džūljens Bārnss, iespējams, sarakstījis savu labāko romānu – katrā ziņā viņš izstāstījis brīnišķīgu stāstu, kas ir vairāk nekā cilvēcisks un ļoti patiess.
The Irish Times

Džūljens Bārnss ir viens no tiem brīnišķīgi radošajiem autoriem, kuri katrreiz saraksta gluži citādu grāmatu. Viņš eksperimentē ar vēsturisko un mūsdienu prozu, memuāriem, biogrāfijām un esejām, plūstoši pārejot no žanra uz žanru. Viņa proza ir bagāta, taču bez izrādīšanās; viņa valodai piemīt precizitāte un taupīgums, reizēm atgādinot Viljamu Trevoru.
The Oregonian

Bārnss ir viens no visdēkainākajiem rakstniekiem – stila, daudzpusīguma un stāstījuma struktūras ziņā – visā šajā Eimisa-Makjūena-Hičensa paaudzē.
The New York Times Book Review

Bārnss ir daudzpusīgs rakstnieks, viņa proza ir bagātīga un izklaidējoša. Tā ir vienlīdz rotaļīga, tvirta un daudzslāņaina.
Tomass F. Steilijs

Deivida Koena prēmija būtībā ir Nobela prēmijas literatūrā Apvienotās Karalistes variants – tā pieejama gan daiļliteratūras rakstniekiem, gan publicistiem, gan tiem, kuri raksta komēdijas, gan tiem, kuri raksta traģēdijas. [..] Džūljens Bārnss ievērojams ar to, ka parādījis izcilību visās šais jomās. Jau tā neparasti spilgtais Deivida Koena prēmijas laureātu saraksts tagad atbilstoši paplašinājies.
Marks Losons, piešķirot Deivida Koena prēmiju Dž. Bārnsam

Šis projekts tika finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu.

Iesaki draugiem