Apraksts

“Lielā pasaku grāmata” ir grezns, krāsains izdevums, kurā apkopotas visdažādākās latviešu tautas pasakas un teikas. Tajā var sastapties ar viltīgo lapsu un biklo zaķīti, lēnīgo lāci un stūrgalvīgo vilcēnu. Grāmatā sadzīvo vīzdegune princese un lādzīgs ganuzēns, ātrsirdīgs kungs un atjautīgs kalpa puisis. Krāšņajās lappusēs atdzīvojas lidojošie ezeri un mantu sargā ugunīgi naudas pūķi, turpat var izstaigāt slepenas pazemes ejas un atrast nogrimušas pilis.

Daudzveidīgās pasakas un teikas ilustrējusi populārā māksliniece Agija Staka. Katrs grāmatas atvērums ir košs, asprātīgs, latvisks, smalkās detaļās izstrādāts mākslas darbs. Kur vēl citur apskatīt lapsu Bārtas tautastērpā, Dieviņu puķēm piebērtā pļavā un vērot, kā circenis bērniem kaula zobus kaļ?

Agija Staka ir māksliniece ilustratore. Ar grāmatu ilustrēšanu nodarbojas no 1991. gada. Kopš 2004. gada Ilustrētāju asociācijas biedre. Ilustrējusi vairāk nekā 100 grāmatas un radījusi vairāk nekā 700 pastkaršu. Agijas Stakas zīmējumi ir unikāli - ikviena radībiņa tajos iegūst raksturu un interesantus vaibstus.

Māksliniece regulāri rīko savu grāmatu ilustrāciju izstādes un tiekas ar lasītājiem. Pēdējos gados Apgādā Zvaigzne ABC iznākušas vairāk kā 50 grāmatas, pusei no tām A. Staka veidojusi oriģinālilustrācijas – vairākas grāmatas sērijā Lasītprieks, piemēram – Ē. Kūļa “Vispirms par Leksīti...un tad par ezi Nezi” . Šīs sērijas darbi guvuši arī ievērību – A. Staka 1999. gadā saņēmusi Pavasara balvu par izdevumu “Ozola grāmata: fantastisks detektīvs ar pakaļdzīšanos” (V. Rūmnieks, Apgāds Zvaigzne ABC); 2007. gadā Pastariņa prēmiju par grāmatu “Zaļā menca” (M. Rungulis, Zvaigzne ABC, 2006). 2010. gadā māksliniece nominēta Jāņa Baltvilka balvai par grāmatu Olu skola (M. Rungulis. Zvaigzne ABC, 2010).

Publikācijas

Iesaki draugiem