Apraksts

Atmiņās par Gunaru Treimani dalījušies daudzi Latvijas teātru darbinieki – aktieri, režisori – , arī kolēģi no Latvijas Radio. Viņu vidū Kārlis Pamše, Rita Melnace, Oļģerts Kroders, Dzintra Klētniece, Māra Zemdega, Inga Aizbalte, Gunārs Jākobsons, Reinis Ādmīdiņš, Dzintars Tilaks, Liega Piešiņa u.c.
Atmiņu grāmatā daudz fotogrāfiju un dokumentu no Gunara Treimaņa personiskā arhīva.

Cilvēka dzīve ir izrāde bez ģenerālmēģinājuma. Gunars Treimanis tajā piedalījās, būdams gan režisors, gan galvenais aktieris, gan scenogrāfs un kostīmu mākslinieks. Viņa iecere – uzšūt divkrāsu uzvalku: no vienas puses melnu, no otras sarkanu – tā arī palika tikai fantāzija. Bet dzīves izjūtā viņš to bija sapratis: katrā cilvēkā ir vismaz divas puses.
Teātra ķertais, mīlestības ķertais, zibens ķertais… ķertais…
Viņš spēja radīt, aizvien no jauna pielabot, pārkrāsot un mainīt savu pasauli, azartiski, aizrautīgi, vilinādams visus piedalīties.
Gunars Treimanis - unikāls cilvēks, manu likteni ietekmējis vairāk nekā līdz šim to esmu atzinusi. Gunars bija arī mūsu - Radio cilvēks, īpašu popularitāti iemantoja 13. rindas 13. krēslā, arī vārdu tulka lomā. Joprojām ļoti pieprasīti šie izdevumi ar vārdu skaidrojumiem. Viņš vienā mirklī prata izsijāt īstenības graudus no izlikšanās pelavām gan dzīvē, gan uz skatuves. Apbrīnojamās atmiņas apcirkņi bija kā dzīvā teātra enciklopēdija, kuru labprāt izmantoja daudzi. Grāmatā Gunara teiktais, par viņu teiktais un arī viņa dzīves laikā slēptais un nepateiktais.
Alda Briede, grāmatas sakārtotāja

Gunars Treimanis bija spilgta zīme no tā laikmeta teātrī, kad saule bija spožāka un zāle zaļāka, kad uz skatuves staroja romantika un teātra ļaudis daudz labāk nekā šodien prata Ēzopa valodu.
Šarms, spēja uzrunāt cilvēkus, dzīves un mākslas pieredze, teātrim veltīts mūžs. Viņa darītajam piemita vēriens – elpa, kāda bija aizejošajam un jau aizgājušajam laikmetam šajā mākslas novadā.
Aldis Linē, grāmatas līdzveidotājs

Iesaki draugiem