Apraksts

Bils Braisons ir visā pasaulē populāro grāmatu "Īsi stāsti gandrīz par visu" un "Skarbās takas vilinājums" autors.

Savā grāmatā "Mājās. Īsa privātās dzīves vēsture" Bils Braisons mūs ved aizraujošā ceļojumā pa cilvēka komforta meklējumu vēsturi. Un lasītājs uzzina, kā ikviens notikums tur laukā - pasaulē - ir ietekmējis viņa šodienu tepat - mājās.

Kādu dienu rakstnieks Bils Braisons secināja, ka būtiskākie atklājumi par cilvēci atrodami nevis vēstures kauju un karu aprakstos, bet mājās, kurās dzīvojam. Tas viņu iedvesmoja izpētīt savu namu - vecu mācītājmuižu Norfolkā - pēc kārtas izstaigāt visas istabas, pārdomājot, kā veidojušies un attīstījušies visikdienišķākie dzīves apstākļi.

Šīs pastaigas laikā autors veica visaptverošus pētījumus daudzu lietu un norišu vēsturē - no arhitektūras līdz elektrībai, no ēdienu konservēšanas līdz epidēmijām, no garšvielu tirdzniecības līdz Eifeļa tornim, no krinolīniem līdz tualetēm - un centās pēc iespējas dziļāk izpētīt spožos, radošos un nereti ekscentriskos prātus, kas slēpjas aiz šīm lietām un norisēm. Un viņš atklāja: lai cik nenozīmīga varētu likties mūsu ikdienišķā mājas dzīve, ikviens mājokļa kaktiņš ir saistīts ar interesantiem vēstures faktiem, aizraujošām parādībām un pat zināmu devu briesmu.

Bila Braisona jaunais darbs "Mājās" ir skats uz ikdienas dzīvi, telpām, priekšmetiem un paradumiem caur savdabīgu mikroskopu. To pašu neapslāpējamo zinātkāri, neatvairāmo asprātību, eleganto stāstījumu un meistarīgo izteiksmes veidu, kas "Īsos stāstus gandrīz par visu" padarīja par vienu no pēdējās desmitgades cildinātākajām grāmatām, Braisons ir izmantojis arī šoreiz, radot vienu no aizraujošākajiem un bagātākajiem izziņu avotiem par mūsu ikdienas dzīves vēsturi.

"Mājsaimniecības vēsture nav tikai gultu, dīvānu un virtuves pavardu vēsture, kā es biju iztēlojies; tas ir stāsts par skorbutu, gvano, blaktīm, līķu zagšanu un visu citu, kas jebkad noticis."
B. Braisons

No angļu valodas tulkojusi Zane Rozenberga.

Iesaki draugiem