Apraksts

Pērs Petersons (Per Petterson, dz. 1952) šobrīd ir visvairāk pasaulē lasītais mūsdienu norvēģu rakstnieks, kuru literatūras pazinēji ierindo līdzās K. Hamsunam un S. Undsetei. Pēra Petersona darbi tulkoti 40 valodās, un latviešu lasītāji jau iepazinuši viņa romānu “Prom ārā zirgus zagt”. Rakstnieks saņēmis vairākas literārās balvas, tostarp nozīmīgāko starptautisko balvu literatūrā The International IMPAC Dublin Literary Award. Par romānu “Es nolādu laika upi” P. Petersonam piešķirta Ziemeļu Ministru padomes Literārā balva.

Norvēģija, 1989. gads. Pasaule sagriežas, mūris krīt, satricinot ierasto kārtību visā Eiropā. Arvīdam Jansenam ir trīsdesmit septiņi gadi, viņš cenšas atrast jaunu pamatu zem kājām un atjaunot ciešo saikni ar māti, kas, gadiem ritot, atrisusi. Vēl vilciena stacijā viņš ierauga jaunu meiteni zilā mētelī. Viņi satiekas atkal un atkal. “Esam tikai tu un es,” kādudien viņi saka viens otram. “Tikai tu un es.” Un laiks rit. Kā lēna un mierīga upe.
Pēra Petersona meistarīgi savītais stāsts ved mūs cauri gadiem, atklājot cilvēciskās attiecības vairākos slāņos un apliecinot rakstnieka izcilo stāstnieka talantu.

“Šis Pēra Petersona darbs jālasa nesteidzīgi. Bez steigas lasot un pārlasot, romāns “Es nolādu laika upi” man iepatīkas arvien vairāk.”
Solveiga Elsberga, tulkotāja

No norvēģu valodas tulkojusi Solveiga Elsberga.

Šis projekts tika finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu.
Projekts īstenots ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas līdzfinansējumu.


“Pērs Petersons raksta romānus, kurus jūs ar nepacietību gaidāt. Un jau atkal viņš uzrakstījis darbu, kurā maģiski izgaismoti dzīves tumšākie noslēpumi.”
Neue Zürcher Zeitung, Vācija

“Līdz šim viņa labākais darbs. “Es nolādu laika upi” ir izcili meistarīgi uzrakstīts romāns. Tā ir brīnišķīga, melanholijas piesātināta grāmata.”
Frankfurter Allgemeine Zeitung, Vācija

“Sev raksturīgi nesteidzīgajā un apdomīgajā veidā P. Petersons kļuvis par nozīmīgu balsi Skandināvijā. Viņa rakstīšanas stils atgādina E. Hemingveja stilu, tomēr Petersonam ir pašam sava toņkārta – izcila romānista talants.”
Ekstrabladet, Dānija

“Atstāstot Arvīda Jansena dzīves notikumus, pētot mīlestības būtību un meklējot atbildi uz jautājumu, kā nodzīvot pareizu dzīvi, Pērs Petersons radījis meistarīgu romānu – melanholisku, aizraujošu un vietumis drūmi uzjautrinošu – izcila rakstnieka cienīgu darbu.”
Powell’s Books, ASV

“Romāns “Es nolādu laika upi” ir piesātināts ar P. Petersona smalki veidotajiem dialogiem, ko varoņi risina starp savu pagātni un tagadni. Rakstnieka dziļi emocionālais izteiksmes veids liek raudāt ne vienam vien mazāk talantīgam rakstniekam.”
The Independent, Anglija

Publikācijas

Iesaki draugiem