Apraksts

“Šis nav antikapitālistisks manifests. Būt kritiskam pret brīvā tirgus ideoloģiju nav tas pats, kas būt pret kapitālismu. Grāmatā parādīts, ka pastāv iespējas, ar kurām kapitālismu var un vajag padarīt labāku.”
Hadžūns Čangs

Grāmatu "23 lietas, ko mums nestāsta par kapitālismu" Kembridžas ekonomists korejietis Hadžūns Čangs sarakstījis 2010. gada martā. Grāmata sākas ar teikumu: “Pasaules ekonomika ir drupās.” Pie tā ir novedusi pašreizējā kapitālisma ekonomikas sistēma. Tomēr autors tic, ka šo sistēmu var uzlabot. Lai tas notiktu, cilvēkiem ir jāsaprot atbildes uz daudzajiem jautājumiem, ko autors iztirzā šajā grāmatā.

Vai pastāv brīvais tirgus? Kungfu meistari Honkongas filmās it kā lidoja, taču patiesībā bija iekārti skatītājam neredzamās stīgās. Vai nav tā, ka arī šodienas ekonomiku virza nevis brīvais tirgus, bet gan šādas neredzamas stīgas? Vai ir taisnīgi, ka vadītāju un darbinieku algas tiek noteiktas pēc atšķirīgiem principiem? Kāpēc veļas mazgājamā mašīna mainīja pasauli vairāk nekā internets? Vai finanšu tirgu efektivitātes pieaugums un finanšu inovācijas ir nesušas labumu vai postu? Kura valsts savu ekonomikas varenību sasniedza ar mežonīgu protekcionisma politiku? Kāpēc šodien šāda politika tiek uzskatīta par draudu valsts ekonomikas attīstībai? Vai cilvēki, nejūtot konkurenci, izlaidīsies un kļūs slinki? Gaidi no cilvēkiem sliktāko, un tu arī saņemsi sliktāko – nodaļas virsrakstā atbild autors.

Grāmatā minēti jēdzieni “godīgums”, “taisnīgums”, “morāle”. Vai tie maz ir piemērojami attiecībā uz ekonomiku? Autors uzskata, ka ir. Tāpat domāja arī Smits, Valrāss, Mills, Keinss, Šumpēters un citi ekonomikas dižgari. Tikai pēdējā laikā šie jēdzieni izzuduši no ekonomikas grāmatām. Hadžūns Čangs uzskata, ka tas apdraud cilvēces nākotni, un es esmu tādās pašās domās.
Ivars Brīvers, Dr. oec.,
Latvijas Ekonomistu asociācijas valdes priekšsēdētājs,Banku augstskolas profesors

Hadžūns Čangs ir Kembridžas Universitātes ekonomists, kurš pēdējos divdesmit gadus pētījis ar ekonomisko attīstību un globalizāciju saistītus jautājumus. Viņš ir bijis arī Pasaules Bankas, Āzijas Attīstības Bankas, dažādu ANO aģentūru, kā arī Japānas, Lielbritānijas, Brazīlijas, Kanādas, Dienvidāfrikas un Venecuēlas valdību konsultants.

Izlasiet 23 lietas, ko mums nestāsta par kapitālismu, ja
 nezināt, kas īsti ir kapitālisms;
 uzskatāt, ka politika ir tukša laika nosišana;
 brīnāties, kāpēc dzīve neuzlabojas, kaut arī ienākumi aug un tehnoloģijas attīstās;
 domājat, ka daži cilvēki ir bagātāki par citiem tāpēc, ka ir spējīgāki, izglītotāki un uzņēmīgāki;
 vēlaties uzzināt, kāpēc nabadzīgās valstis ir nabadzīgas un kā tās varētu kļūt bagātākas;
 spriežat, ka pasaule ir netaisnīga un jūs tur neko nevarat mainīt.

Publikācijas

Iesaki draugiem