Apraksts

Grāmatā ir aprakstīta Aleksandras Jolkinas veiktā žurnālistiskā izmeklēšana par fiktīvajā laulībām kā Eiropas Savienības imigrācijas likumdošanas apiešanas veidu.

Izmeklēšanas lielāko daļu veido slēptā eksperimenta rezultāti, ko autore veikusi, lai detalizēti noskaidrotu fiktīvo laulību shēmas praktiskos aspektus. Izliekoties par finanšu grūtībās nonākušo latviešu sievieti, Aleksandra Jolkina izveidoja vairākus viltus profilus portālā draugiem.lv, kā arī ievietoja darba meklētāju sludinājumus portālos zip.lv un ss.lv. Slēptā eksperimenta gaitā tika nodibināti kontakti ar vairāk nekā desmit grupējumiem, ko veido latviešu un pakistāniešu/indiešu izcelsmes organizētāji, kā arī "trešo valstu" līgavaiņi. Žurnāliste klātienē satikusi 12 savedējus, saņēmusi 19 viltus "līgavai" paredzētās aviobiļetes uz Dublinu. Papildus vairāk nekā 20 organizētāji tikuši atklāti pēc fiktīvo laulību upuru un liecinieku stāstiem. Uzklausīts arī ap 20 fiktīvo laulību shēmā iesaistīto Latvijas pilsoņu stāstu.

Pētījums tika veikts sadarbībā ar laikrakstu The Irish Times, ar Eiropas pētnieciskās žurnālistikas fonda (European Fund for Investigative Journalism) atbalstu.

Iesaki draugiem