Apraksts

Romānā “Dzīvnieku ferma” attēlotais gados jaunākiem lasītājiem varētu šķist neiedomājams, neiespējams absurds, tomēr tiem, kas piedzīvojuši padomju laiku, – precīzs tālaika būtības atspoguļojums, tiesa, groteskā formā.

Romāns, kas pirmo reizi tika izdots 1945. gada 17. augustā Londonā, tiek uzskatīts par slavenāko jebkad uzrakstīto politisko alegoriju un nav zaudējis savu aktualitāti arī šodien. Kopš tā laika romāns piedzīvojis neskaitāmus izdevumus, tas ierindots starp 100 labākajiem angļu valodā sarakstītajiem romāniem, kas izdoti laikposmā no 1923. līdz 2005. gadam. Džordža Orvela “Dzīvnieku ferma” padomju bloka valstīs bija aizliegta, tāpēc to slepus nodeva no rokas rokā.

Šim izdevumam vāka noformējumā izmantots Kārļa Smiltēna zīmējums, kas rotāja “Dzīvnieku fermas” latviešu izdevuma vāku, kas tika izdots 1954. gadā Lielbritānijā.

Džordžs Orvels (George Orwell, 1903–1950) tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem 20. gadsimta angļu rakstniekiem. Viņa ievērojamākie darbi ir “Dzīvnieku ferma” un “1984”. Rakstnieks atzinis, ka viņa romāni faktiski ir vērsti pret jebkuru totalitāru režīmu, kas ierobežo indivīda brīvību.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Iesaki draugiem