Apraksts

“Zīda čūska” ir Gunta Bojāra pirmā prozas grāmata – izsmalcināts, emocionāls vēstījums par vīrieša un sievietes attiecībām, par mūsdienu pasauli, par mums pašiem.... Darba gados žurnālistikā izkoptais vērotāja talants autoram ļāvis saskatīt šolaiku vides raksturu un spilgti atklāt to vārdu gleznās. Izcila grāmatas vērtība ir tās stils – mākslinieciski augstvērtīgs, viegli lasāms, bet vienlaikus ar vārdos ieslēptu dziļu jēgu, kuras maģiskā klātbūtne jūtama ikkatrā “Zīda čūskas“ teikumā. Grāmatai ir stāstījuma forma un ievadā autors raksta” Viņš nekad man ne atbildēja, ne izteica kādu repliku, ne deva kādu padomu, taču es jutu, viņš manī klausās. Un tas jau ir pats svarīgākais – sajust. Reizēm es viņam stāstīju tikai niekus, reizēm varbūt biju par sarežģītu, un reizēm arī minstinājos, šo to izlaidu un šo to noklusēju. Bet viņš, vienalga, klausījās manī, pacietīgi, nesakot ne vārda, un es viņam izstāstīju to, ko nekad un nevienam nebūtu spējis stāstīt. Un viņa klusēšanā es beidzot saklausīju sevi. Viņš ir mans Žaks. Mans draugs. Un ja jums kādreiz ir tā, ka nav neviena, neviena paša, ar ko parunāt un kam pastāstīt par sevi, meklējiet Žaku. Savu Žaku!”
“Zīda čūska” ir veltījums Ketijai Dinsbergai un Žakam Prevēram. Un, protams, grāmatas lappusēs atrodama arī noslēpumainā Patti. (Viņas vārdā tika nosaukts arī Gunta Bojāra savulaik izveidotais interneta portāls sievietēm).

Guntis Bojārs (1976) ir Latvijā pazīstams žurnālists un publicists, kurš ilgu laiku darbojies pētnieciskās žurnālistikas jomā dažādos Latvijas plašsaziņas līdzekļos. Guntis Bojārs ir strādājis Jāņa Dombura veidotajā Neatkarīgās informācijas un pētniecības birojā, laikrakstā “Jaunā Avīze” un pēc tam ilgus gadus laikrakstā “Diena”, kur bijis Pētniecības nodaļas vadītājs. Strādājot pētnieciskajā žurnālistikas jomā, autors attīstījis talantu ievērot,. pamanīt, saskatīt saistības un likumsakarības, kā arī analītisku domāšanu, turklāt pat strādājot laikrakstu ļoti dinamiskajā režīmā autors vienmēr ar lielu uzmanību un mākslinieciski radošu garu izturējās pret rakstīto vārdu, tajā ietverto jēgu un nozīmi. 2008. gada rudenī Guntis Bojārs izveidoja portālu sievietēm patti.lv - pirmo ikdienas portālu sievietēm - un darbojās kā šī portāla galvenais redaktors.

Zīda čūskas" mākslinieks ir Aivars Vilipsōns.
Mākslinieks Aivars Vilipsōns ir izsmalcināts grafiķis, kura mākslas centrā vienmār ir sieviete. Arī šīs grāmatas ilustrācijās parādās Aivara Vilipsōna skarbais un vīrišķīgais šarms.

Grāmata "Zīda čūska" Baltijas grāmatu mākslas konkursā 2011. gadā ieguva 1. vietu starp skaistākajām grāmatām Latvijā un konkursā "Zelta ābele 2010" tika atzīta par labāko prozas kategorijā.

Iesaki draugiem