Apraksts

Dublina, 1907. gads. Pilsētā tenko par jauniņo aktrisi Molliju Olgudu, kura uzsākusi mīlas sakaru ar gados vecāku ekscentrisku un slavenu dramaturgu Džonu Singu. Koķetajai un pēc Holivudas slavas slāpstošajai Mollijai ir dučiem pielūdzēju, tomēr viņas jūtas pret Džonu Singu, kurš viņai velta versmīgas vārsmas, ir īstas. Šķēršļus abu mīlētāju nākotnei liek Džona dievbijīgā māte, radinieki un draugi.

Grāmatu sarakstījis ievērojamais īru rakstnieks Džozefs O’Konors, kura spalvai pieder arī par mūsdienu klasiku atzītais un neskaitāmas balvas ieguvušais romāns “Jūras zvaigzne”, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC.
Uzrakstīt šo romānu Džozefu O’Konoru ir iedvesmojis patiess mīlas stāsts – īru dramaturga John Millington Synge un aktrises Molly Allgood attiecības. Šie pagātnes tēli mums pavēsta brīnišķīgu 20. gadsimta leģendu.

NO angļu valodas tulkojusi Ieva Kalnciema.

Šis projekts tika finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

“[Šis] ...ir mīlas stāsts nobriedušiem cilvēkiem. Lielākā daļa mīlestības romānu – jau kopš 19. gs. – beidzas ar kāzām... Taču vairumam pieaugušo pagātnē bijis kāds cilvēks, ar kuru attiecības nepavisam nav izveidojušās tā, kā iecerēts. Tomēr vēlāk pastāvīgi jūtama šī cilvēka klātbūtne, un gadās, ka viņa ietekme uz visu turpmāko dzīvi ir ļoti dziļa...”
Džozefs O’ Konors
intervijā laikrakstam The Irish Times

“Šis ir smeldzīgi skaists romāns... Lieliskā, gudrā, krāšņā un liriskā valoda arvien vēl nelaiž mani vaļā. Džozefs O’ Konors, izmantojot faktiskos notikumus Mollijas Olgudas dzīvē, radījis tik bagātu un piesātinātu darbu, ka rakstnieka radītais aktrises tēls man allaž būs reāls... Cik spoži uzrakstīta, asprātīga, skumja un patiesi brīnišķīga grāmata!”
Fēbe Salivena,
The Irish Times

“O’Konors apburoši apraksta gan gadsimta sākuma Dublinu, gan Viklovu, kur slepenas brīvdienas pavada nenogurdināmais staigātājs pa kalnājiem Sings – Mollijas Olgudas "klaiņotājs" un dzirkstoša dzīvīguma pilnā aktrise – viņa "fejas bērns".”
The Telegraph

“Romāns "Mūza" iztur visstingrāko kritiku. Tas ir bezgala skumjš, taču prieka un lepnuma pilns stāsts – kā pats laiks, kad Sings un Mollija slepus ir kopā, piederēdami viens otram un viens otra piepildīti: ... "mēs ļāvāmies cilvēcisku jūtu virpulim, peldēt jau bija par vēlu. Un šķiet, ka to mēs pat gribējām, dodot priekšroku nevis ostai, bet vētrai: pārestībām, satriektām jūtām – arī pārestībām, kas nodarītas citiem. Neviena mūsu izvēle nav nevainīga".”
The Herald

Publikācijas

Iesaki draugiem