Apraksts

"Kurzeme...Viņš aizsapņojas. To es bieži esmu manījis: daudzi kļūst sapņaini, kad izrunā šo vārdu."

Rakstnieka Žana Pola Kofmana ceļojums uz Kurzemi sākas ilgi pirms tiek pieņemts lēmums par došanos ceļā un čemodānu kārtošanas. Tas sākas ar mīlas stāstu.

Dienot franču armijā Kanādā, jaunais Žans Pols Kofmans iemīlas izcilā skaistulē, blondā un ziemeļnieciski noslēgtā. Taču maģiska spēka apvītais Kurzemes vārds ne vien izkausē atturības ledu Māras sirdī, bet ietekmē Žana Pola dzīvi pat vēl pēc trīsdesmit gadiem.

Ko autors meklē, ko atrod un kādu ierauga izsapņoto zemi Baltijas jūras krastā un tās iedzīvotājus? Vai aiz padomju pagātnē cirstajām rētām viņam izdodas atklāt Kurzemes bagāto vēsturi un kultūru? Vai par to vairs vēsta baltu baronu celtās, laika zoba krietni izpostītās muižas un prot stāstīt paši skarbie kurzemnieki?

"Kurzeme, Itālijas apgrieztais attēls. Tas, protams, ir tikai formulējums. Taču labs izejas punkts, lai aptvertu tik neatpazīstamo zemi, skopu mākslas daiļumos, tomēr tālu no tā, lai daiļuma nebūtu.
Kurzemes lakonisms pret Itālijas pārpilnību. Tie neesam mēs, taču forma ir tā pati. Šīs pilis - līdzīgi mūsējām - vairs neviens nepārvalda. Vienīgi ciemati vēl elpo: ar veco luterāņu baznīcu un tās stūraino torni, ar vienīgo tirdzniecības vietu un obligāto vietējo muzeju. Mēs pilnīgi noteikti atrodamies Eiropā, kas rotē ap lauku, mežu, baznīcas torni. Un tradīciju."

Publikācijas

Iesaki draugiem