Apraksts

Jakobs Aržuni (Jakob Arjouni, 1964) ir dzimis Frankfurtē pie Mainas, dramaturga Hansa Gintera Mihelsena ģimenē. 22 gadu vecumā viņš publicē divus pirmos romānus, ko atzinīgi novērtē vairums kritiķu un neskaitāmi lasītāji, pirmais romāns tiek ekranizēts. Aržuni raksta arī lugas, raidlugas un scenārijus, ir autors deviņiem romāniem. Latviešu lasītājiem tagad ir iespēja iepazīties ar Jakoba Aržuni modernajām pasakām, kurās mēs varam atpazīt arī paši sevi.

Iztēlojieties, ka pie jums ierodas feja un ļauj izteikt vienu vēlēšanos. Tiesa gan, viņa paskaidro, ka izslēgtas ir šādas jomas: nemirstība, veselība, nauda un mīlestība. Un ka vēlēšanās piepildījums ne vienmēr ir tieši tas, ko cilvēks iedomājies. Varbūt jūs tiešām sāksiet prātot par vēlēšanos – kaut vai tikai tāpēc, ka domājat: jums nav ko zaudēt. Bet vai vēlēšanās – īstā vēlēšanās – ienāks jums prātā? Vai varbūt jūs, tāpat kā vairums cilvēku, izšķirsieties par to, kas naudas izteiksmē ir visdārgākā lieta fejas piedāvājumā: trauku mazgājamo mašīnu?...

“Piecās pasakās” feja apciemo piecus cilvēkus krīzes situācijās. Tās ir piecas modernas pasakas par cilvēkiem, kuri labprātāk dzīvo savu iedomu pasaulē, nevis realitātē. Viņi dod priekšroku ierastajai aprobežotībai, nevis jaunas atziņas neaprēķināmajām sekām, un drīzāk skrien ar pieri sienā, nevis uzdrīkstas paskatīties uz sevi no malas, – tāpat kā lielākoties mēs visi.

No vācu valodas tulkojusi Silvija Brice.

Publikācijas

Iesaki draugiem