Apraksts

„Pasaule ir skatuve, un ļaudis tikai aktieri. Ilūzija ir tur, aiz arkādes; mēs aktieri, esam īstenība...”, Džūlija Lamberte.
Viljams Samersets Moems ir ievērojams angļu rakstnieks, literārā stila meistars un progresīvs cilvēks. Dzīves laikā pievērsies gan dramaturģijai, gan prozai, Samersets Moems radījis darbus, kas dzīvo pāri laikam un skar arī mūsdienās aktuālas problēmas. Latviešu lasītāji rakstnieku iemīlējuši no tādiem darbiem kā „Cilvēcisko kaislību jūgs”, „Mēness un penijs”, „Raibais plīvurs” u.c.

Romāna galvenā varone Džūlija Lamberte – pusmūža aktrise, Londonas teātra zvaigzne, talantīga un veiksmīga sieviete, iemīlas Tomā – skaistā, par sevi daudz jaunākā vīrietī. Savukārt Tomu aizrāvis slavenās aktrises dzīves spožums, talants un slava. Tomēr drīz notiek neizbēgamais – puisis iemīlas jaunā, simpātiskā meitenē...
Šis stāsts ir sens kā pasaule un, šķietami, vēsta par alkām pēc dzīves un jaunības, par nevēlēšanos novecot un izmisīgu vēlmi tvert baudas... Tomēr vienlaikus tas ir arī pilns gaiša humora un pašironijas, kas iedvesmo, ļauj smelties prieku dzīvei un kārtējo reizi apliecina – ne jau visu izšķir ārējs skaistums, kas patiesībā ir tik gaistoša vērtība.
No angļu valodas tulkojis Voldemārs Kārkliņš.

Iesaki draugiem