Apraksts

Orlando Faidžīss (Orlando Figes, dz. 1959) ir vēstures profesors Londonas Universitātes Bērkbeka koledžā. Viņš ir sarakstījis grāmatas “Zemnieku Krievija, Pilsoņu karš” (Peasant Russia, Civil War) un “Tautas traģēdija: krievu revolūcija, 1891–1924” (A People’s Tragedy: the Russian Revolution 1891–1924), kas 1997. gadā saņēma Volfsona Vēstures balvu, V. H. Smita Literāro balvu, Longman balvu kā gada labākā grāmata par vēsturi, NCR Grāmatu balvu un Los Angeles Times Grāmatu balvu. Viņa darbs “Natašas deja: Krievijas kultūras vēsture” (Natasha’s Dance: A Cultural History of Russia, 2002) tika nominēts Semjuela Džonsona balvai. Viņa grāmatas ir tulkotas vairāk nekā 20 valodās.

Šis ir stāsts par vienkāršu cilvēku dzīvi Staļina Krievijā: tādā pasaulē, kur visi baidījās izteikties un sabiedrība runāja čukstus, vai nu lai pasargātu draugus un tuviniekus – vai lai viņus nodotu. Strādnieks varēja ziņot par priekšnieku, vīrs – atbrīvoties no mīļākās, kaimiņš – gandarīt savu skaudību. Dubulta dzīve kļuva par normu, un tomēr daži meta izaicinājumu valstij.
Orlando Faidžīsa fenomenālajā grāmatā šie klusējošie aculiecinieki pirmo reizi ir sākuši runāt.

“Šī grāmata ir viens no labākajiem literārajiem pieminekļiem padomju tautai, līdzvērtīga “Gulaga arhipelāgam” un Šalamova prozai. “Čukstētāji” ir fascinējoša enciklopēdija par cilvēku attiecībām staļiniskā terora laikā.”
Andrejs Kurkovs, New Statesman

Meistarīgs stāsts par zaudētām un nolaupītām dzīvēm.
Sunday Times
Faidžīss, izcilais vēsturnieks, kas angļu valodā raksta par Krievijas vēsturi, ir paveicis mūža darbu, dokumentāri apkopodams un izprazdams murgaino padomju gadsimtu. [..] Rezultāts ir neparastie, dziļi aizkustinošie “Čukstētāji”, [..] pilni cilvēcības, gluži kā atdzīvināts Dostojevska romāns. Tas ir vēstures pētījums, taču šīs grāmatas lasīšana bija viens no emocionālākajiem literārajiem piedzīvojumiem manā dzīvē.
Sols Austerlics, Boston Globe

Aizraujoši. [..] Faidžīsa grāmata ir pirmā, kas patiesi atver durvis uz krievu tautas privāto, iekšējo dzīvi Staļina laikā. [..] Viņa spožais stāstījums par šaušalīgu sociālu eksperimentu tuvina mūs padomju utopijas sirdij, tam laikam, kad cilvēkam
nebija iespējams būt pašam pat aiz slēgtām durvīm.
Marianna Breisa, Independent on Sunday

Neparasta grāmata. [..] Pateicoties Faidžīsam, šie aculiecinieki ir pārvarējuši savu klusēšanu un ierunājušies skaļāk par čukstu.
Džošua Rubensteins, The New York Times

Satriecoši. [..] Kolektīva liecība, kurā sadzirdamas balsis, kas skan pa beidzot atvērtām durvīm.
Aleksandrs Kokbērns, Sunday Times

Publikācijas

Iesaki draugiem