Apraksts

Šie ir stāsti par cilvēku, kurš grāmatas autori iedvesmojis visvairāk, – par ukraiņu vecmāmiņu Vaļu, par brīnumiem, kurus viņa radīja gan sev apkārt, gan pie plīts. Un par bērnības laiku, kurā netrūka ne piedzīvojumu, ne blēņu un nedarbu, ne gūto mācību.

“Grāmata aizved lasītāju uz pasauli, kurā nav aizraujošākas nodarbes par lēkāšanu pa atsperu dīvānu, šūpošanos sētas vārtos, maltīti paslēptuvē zem galda vai citām kontrolētām blēņām. Ja kaut kas noiet greizi, ome visu sadziedē ar zeļonku, mierinošiem vārdiem un plaucētas mīklas kūciņām. Garšas, smaržas un siltuma pilnas ir gan bērnības atmiņas, gan ukraiņu omes receptes. Pēc grāmatas izlasīšanas ir atdzīvojušās arī manas bērnības atmiņas un kājas ved uz virtuvi, lai pagatavotu ķiršiem pildītus vareņikus, sulīgus sirņikus vai kreptīgu ukraiņu boršču.”
Zane Eniņa, ceļotāja un grāmatu autore

"Ukrainas kara fonā Dianas personiskais stāsts iegūst pavisam citu nozīmi. Tas ir stāsts, kas ir jāizstāsta. Jo katras nācijas pamatā ir tās cilvēki, ģimenes, viņu vērtības, kas tiek nodotas no vienas paaudzes otrai. Grāmatā ir atainota laimes zeme, kuru ir gājis meklēt gan Sprīdītis, gan ikviens no mums. To iemieso Dianas ukraiņu vecmāmiņa Vaļa, kura, par spīti piedzīvotajām represijām, ir beznosacījuma mīlestības pilna, darbīga un joprojām rotaļīga. Neatkarīgi no rocības un veselības stāvokļa viņa spēj saviem mazbērniem piedāvāt zelta mākoņus bez sudraba maliņām – viņa tic, paļaujas un dod viņiem totālu laimes un drošība sajūtu. Viena no galvenajām mīlestības izpausmēm ir ēdiens, un Dianas stāstā ir acīmredzams, ka būtiska recepšu sastāvdaļa ir mīlestība, domas un rūpes par saviem mazbērniem, bērniem un ģimeni. Vecmāmiņa turpina dzīvot Dianas dzīvē, un esmu pārliecināta, ka Dianas spēks, darbīgums, patiesums un sīkstums arī ir daļa no vecmāmiņas saņemtā mantojuma.”
Laine Kučinska, komunikācijas eksperte

“Šo grāmatu caurstrāvo to laiku mīlestība un gudrība, kad gatavoja, meistaroja un laboja, nevis nemitīgi patērēja un izmeta. Šī ir grāmata par uzmanību un pietāti pret savām saknēm un būtiskākajām vērtībām. Dianas sirsnīgi aprakstītie notikumi precīzi atsauc atmiņā bērna izjūtas, un nemanāmi sākas process, kad acu priekšā nostājas jau paša bērnības sižeti un ap sirdi kļūst silti, silti. Unikāla ir arī iespēja bagātināt sajūtu gammu, kaut ko pagatavojot pēc vecmāmiņas Vaļas receptes. Iesaku šo grāmatu ikvienam, kurš ir bijis bērns!”
Dr. sc. comm. Olga Kazaka,
komunikācijas aģentūras "A.W.Olsen & Partners" partnere,
LU docente, "Pirmās PR grāmatas" autore;
arī ļoti mīl savas omes un bērnības atmiņas

"Sirsnīgs, mīļš un vienkāršs atmiņu stāsts par Ukrainā pavadītās bērnības sajūtām, garšām un krāsām. Tas ir stāsts par omīti – visgaišāko cilvēku uz pasaules. Līdz ar šo stāstu es izdzīvoju arī savu bērnību, jo arī man omīte likās tik īpaša, jo omītēm taču vienmēr ir laiks, viņas ir tik mīļas, lutina, ļauj darīt visādas blēņas un gatavo visgaršīgākās pankūkas, cep visgaršīgākās kotletes. Šī grāmata ir kā saruna ar sevi, kas motivē atklāt un arī pašai izmēģināt Ukrainas ēdienu pasauli…"
Agita Bērziņa, Latvijas Radio personība

Grāmatas autore Diana Bogdanova pirmos dzīves gadus pavadījusi Ukrainā, bet uzaugusi un mācījusies Latvijā ¬– Kuldīgā, pēc tam Rīgā. Diana absolvējusi Latvijas Universitāti, iegūstot maģistra grādu Sociālajās zinātnēs. Sabiedrisko attiecību jomā strādājusi gan valsts pārvaldē, gan nevalstiskajās organizācijās, gan izglītības sektorā; darbojas labdarības jomā. Kopš bērnības Diana raksta gan dzeju, gan prozu, un šī ir viņas pirmā grāmata.

Iesaki draugiem