Apraksts

Haruki Murakami ir slavenākais mūsdienu japāņu rakstnieks, kura grāmatas tulkotas vairāk nekā 50 valodās. Viņš saņēmis daudzas starptautiskas literārās godalgas, tostarp Hansa Kristiana Andersena balvu (2016). Papildu informācija: harukimurakami.com

Visi krājumā iekļautie stāsti tiek vēstīti vienskaitļa pirmajā personā – tik raksturīgi Murakami klasiskajam rokrakstam. Jaunības atmiņas, meditēšana par mūziku, dedzīga jūsma par beisbolu, sapnim līdzīgi scenāriji un izdomāti džeza albumi – šie stāsti pārkāpj mūsu prāta un ārējās pasaules robežas.
Brīžiem stāstītājs var būt un var nebūt pats Murakami. Vai šīs ir atmiņas vai izdomājums? Tas jālemj lasītājam...

“Daži rakstnieki savos darbos atspoguļo pasauli, bet citi, tostarp Haruki Murakami, izmanto spoguli kā portālu uz Visumu, kas slēpjas aiz tā.”
The Wall Street Journal


No japāņu valodas tulkojusi Ingūna Beķere.


Krājums “Vienskaitļa pirmā persona” ir spilgta un pārliecinoša atgriešanās pie ierastās izcilības... Tajā apkopoti kodolīgi un trāpīgi, noslēpumaini un valdzinoši, asprātīgi un brīnišķīgi stāsti. Tie vēstīti pirmajā personā, un vairums stāstnieku, bruņojušies ar priekšrocību, ko sniedz pusmūžs, atskatās uz jaunības pieredzi, dažādajām apsēstībām un kādreiz dzīvē sastaptajiem cilvēkiem. Starp tiem nav neviena vāja vai nepārliecinoša. Stāsti atbalso Murakami raksturīgās tēmas. Nostalģija un ilgas pēc piesātinātajiem un uzlādētajiem jaunības brīžiem. Atmiņu spēks un trauslums, identitātes veidošanās... vienlaikus nesamierināmā un trauslā “paša” būtība. Vaina, kauns un nožēla par pielaistajām kļūdām. Mūzikas vara radīt neizdzēšamu iespaidu... Šie temati kļūst par atskaites punktu stāstu īpašajam, harmoniskajam ritmam. Hipnotizējošais krājums “Vienskaitļa pirmā persona” būs brīnišķīgs ievads Murakami daiļradē ikvienam, kurš līdz šim spējis izvairīties no rakstnieka burvestības, bet kuplais uzticīgo fanu pūlis to kāri nobaudīs un lūgsies vēl.
The Boston Globe

Murakami brīnišķīgais stāstu krājums ir kā koncentrēts ievadkurss rakstnieka savdabīgajā stilā un redzējumā, kurā tiek saplūdināta kaisle uz mūziku un beisbolu un nostalģija pēc jaunības ar nebeidzamas mīlestības portretējumiem un maģiskā reālisma zibšņiem. Šie spožie stāsti apliecina Murakami talantu un nezūdošo kreativitāti.
Publishers Weekly

Savādu, noslēpumainu sižetu talantīgā Meistara jaunais stāstu krājums! Mūzika, kā vienmēr, klātesoša... Tipiskie Murakami tēli, kuri protestē pret savu parastumu vai neglītumu. Tomēr arī daudz filozofisku pārdomu pat par samērā vienkāršiem jautājumiem, kā, piemēram, kāpēc popdziesmas ir tik svarīgas un daudznozīmīgas tieši jaunībā, kad jūtamies vislaimīgākie... Krājums “Vienskaitļa pirmā persona” būs lielisks papildinājums ikviena Murakami fana bibliotēkai.
Kirkus Review

Iesaki draugiem