Apraksts

Šis aizraujošais romāns ir trešais no bestselleru virknes, kur galvenās darbojošās personas ir Izabella Delhauzija un viņas saimniecības vadītāja – lietišķā un prātīgā Greisa.

Edinburgā no Dalasas ierodas Izabellas draugi, iepazīstina viņu ar Teksasas bagātnieku Tomu Brūsu – un tūdaļ sāk risināties mulsinoši notikumi. Toma līgavas izturēšanās liek Izabellai domāt, ka šīs jaunās dāmas mīla sakņojas Toma naudā. Bet kur sakņojas Toma negaidītā interese par Izabellu pašu? Raizes Izabellai sagādā arī brāļameitas Ketas attiecības ar puisi, kurš, pēc Izabellas domām, ir nelabojams memmesdēliņš. Protams, Greisa un Džeimijs iesaka Izabellai nekur neiejaukties, taču uz spēles ir svarīgi filozofiski jautājumi, precīzāk, jautājums par to, kad sacīt patiesību un kad turēt muti, un Izabellai Delhauzijai, “Praktiskās Ētikas Apskata” redaktorei, filozofiski jautājumi ir dienišķā maize. Lai vai kā, viņa nešaubās, ka ir ētiski šad un tad paspiegot – it sevišķi tad, ja pētāmās problēmas ir saistītas ar sirdslietām.

Aleksandrs Makkols Smits, skotu rakstnieks, Edinburgas Universitātes medicīnas tiesību emeritētais profesors, ir sarakstījis vairāk nekā simt grāmatu par plašu tēmu loku, ieskaitot daudzkārt godalgoto virkni “Dāmu detektīvaģentūra Nr. 1”. Viņš ir autors arī romāniem par Izabellu Delhauziju un pasaules visgarākajai romānu virknei “Skotlendstrīta 44”. Viņa grāmatas ir tulkotas 46 valodās.

No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.


Makkols Smits, līdzīgi kā Barbara Pima, tic tam, ka dzīvē ir svarīgi arī sīkumi. Viņa darbu varoņi ir labestīgi un gudri, ar noslieci uz nekaitīgām dēkām un atjautību. Viņu dzīvē dominē ētiska zinātkāre. Un nevienam no varoņiem šīs īpašības nav izteiktas tik spilgti kā pašai Delhauzijai. Viņa ir dzīvespriecīga, patiesīga, iecietīga, empātiska. Izabellai piemīt visaptverošs, piedodošs cilvēcīgums attieksmē pret pasauli.
Scotsman

Izabella, šī pievilcīgā dāma, vienmēr cenšas izdomāt, kā rīkoties pareizi, un Makkols Smits dāsni piedāvā viņai dilemmas, par ko prātot. Viena no tām ir personiska: vai ir ētiski sākt attiecības ar jaunāku vīrieti, kurš iepriekš bijis viņas brāļameitas puisis.
Sunday Times

Zāļu tējas un omulīgas kamīna uguns literārais ekvivalents. Romāns ieved lasītājus labestības, izsmalcinātības un dienišķo dzīves baudu pasaulē. Tik tiešām ir vērts apciemot Makkola Smita Skotiju arī turpmāk.
The New York Times

Apburoši. Makkols Smits cildina labestību, kuras tik ļoti pietrūkst mūsdienu pasaulē. Viņam ir talants ar dažiem vienkāršiem vārdiem radīt spilgtu sociālu gaisotni.
Sunday Telegraph

Iesaki draugiem